Notifications
Clear all

[Sticky] Splošno

55 Posts
11 Users
77 Likes
4,674 Views
Posts: 18
Registered
(@abudabi)
VIP
Joined: 4 leta ago

No, jaz nisem neki strokovnjak. Sploh na področju kripto valut. Nisem bil nikoli povabljen v kakršnokoli povezavo s kripto. Sem parkrat poizkusil z mrežnim marketingom in na koncu ugotovil, da to ni moj kruh. Se ne podajam več v te vode. Sem si pa rekel oz. se držim načela, da nikoli ne bom nobenega zavrnil na tem področju, ker vem, koliko svojega časa sem porabil, da sem dobil odgovore z NE. Tako, da si vzamem čas za vsako novo idejo in tako sem pristal v Pi network...😃😂🤣. 

Ideja je več, kot odlična. Širokega spektra. Vsak si jo lahko priredi po svoje. Verjetno bomo tudi mi tukaj imeli kakšno svojo aplikacijo v sami mreži v neki prihodnosti. Mogoče bomo iz azije kupovali kakšne začimbe ali pa naše tartufe pošiljali po svetu,... bog si ga vedi?

Kar se pa tiče raznih špilferderberjev, ki se pojavljajo v klepetalniku, je pa naša napaka, ker jih ne podučimo dovolj pri samem vpisu. Sam sem mnenja, da bi ga takoj zablokirali za 24 ur(če je seveda neprimerno obnašanje).. v tem času pa mu je treba podati tudi razlago, zakaj ga nihče ne želi poslušati oz. brati...Če ga to ne zanima se bo pobral od kjer se je tudi vzel, če pa bo želel informacije pa se bo vmes tudi pohladil in sprevidel, da je veilka večina v klepetalniku zainteresiranih in se bo nalezel pozitivizma.

Zanima me samo, če bodo naši vrli moderatorji zdržali ves ta pritisk na dolgi rok? Vsi imamo dobre in slabe dni. Mislim, da potrebujemo še tri moderatorje, take, kot je Robert. Po občutku sodeč, kot sem že rekel je pravi čato in vsi ga imamo radi.

Bamisonic, Coco195 in seveda malimujo, Vi pa ste na tehničnem področju nenadomestljivi... 

Hvala vsem za vztrajnost, pozitivizem, napredek, samoiniciativo,... skratka za ves trud, ki ga posvečate za lepši jutri.

Vaš pionir

 

Reply
Posts: 37
(@asling)
Member
Joined: 4 leta ago

dober dan vsem, zadnje čase vidim največ vprašanj tako v slovenskem klepetalniku, občasno tudi na forumu in na fb straneh, glede vrednosti PI - kdaj se ga bo dalo prodati.

naj takoj povem, da če ste pristopili k PI projektu samo in izključno zaradi hitrega in bogatega zaslužka, niste na pravem mestu.

PI ni izključno in samo projekt, kako ustvariti novo kripto valuto in jo čim preje poslati v uporabo, je mnogo več in kdor ne ve, naj stopi v stik s svojim vabiteljem, naj mu podrobno razloži vse. najbolj verjetno pa je, da vas je povabil nekdo z opisom, da je to ena "fajn, super stvar, zastonj in čez čas bo ful vredna" ali nekaj takega. žal, ni čisto in samo tako.

nekaterim se zdi, da se zadeva že dolgo ne premakne nikamor in počasi izgubljajo voljo in zaupanje v PI, ampak to so točno tisti, katere sem opisal že zgoraj in naj ponovim - niste na pravem mestu, če želite hitro priti do denarja.

če so nekatere valute v tem času prišle na borzo - kar ni res, zamenjujete borzo s kripto menjalnicami - so na to vplivale določeni nameni, namen PI ni samo služenje denarja in na pravo, denarno borzo, je kot prva kripto valuta vstopila tista, ki je bila prva, vsi jo poznate, kot tudi njeno izredno visoko vrednost. zakaj je tako, boste sčasoma videli sami.

nazaj k PI - kot prvo - kdo vam da denar zastonj? nihče in ga ni, razen staršev, sorodnikov, resničnih prijateljev itd.

brezplačno rudarjenje je omogočeno vsem, opozorilo, da PI ni zastonj denar, pa bi moral vedeti vsak, saj ima na voljo vse obrazložitve in navodila o tem, kaj, kako, zakaj itd je PI in nikjer ni navedeno, da je PI zastonj denar, temveč obratno.

PI projekt je že od samega začetka razdeljen na več razvojnih stopenj (faz) in trenutno je v drugi, testni stopnji.

zakaj testni? zato, ker se kot povsod tudi tu najdejo nekateri, kateri želijo izkoristiti vse, da na nezakonit način pridobijo podatke, količini pridobljenih PI in še marsikaj, za kar - da do tega ne pride - skrbijo mednarodni moderatorji in CT skupaj s skupino oseb, ki bdi samo nad tem.

povsem jasno je, da dokler ne bo vsa varnost na takšni stopnji, da bo praktično skoraj onemogočala določene nezaželene posega v PI, projekt ne bo šel v naslednjo stopnjo.

zato imajo nekateri program Node, ki je neke vrste kontrolno vozlišče in več kot je povezav med vozlišči, manj možnosti bo, da pride do zlorab. povsem varna pa ni niti ena stvar, katera je povezana v svetovno spletno omrežje, to je menda vsem jasno.

če komu ni, naj tvega in poda svoje bančne podatke na splet - v trenutku mu bo vse jasno.

zato se bo v tretji stopnji pripravljalo na to, da PI postopoma vstopi v tržni krog izmenjave in na to ne bo vplivala nikakršna želja kripto menjalnic, temveč vrednost in trdnost PI kot tudi namen uporabe PI kot kripto valute, ne nazadnje tudi povpraševanje po njem - tudi zato je med nekaterimi prišlo do zmede, kaj bo, ko bo 10 mi. in več uporabnikov in tako naprej.

samo in izključno CT odloča, kako bo potekalo, skrbi za varnost s pomočjo ne tako velikega števila oseb, kot morda mislite, brez zahtev po dodatnem denarnem vlaganju plačujejo KYC potrditve (če kdo misli, da so zastonj, potem naj gre v trgovino, vzame kar želi, blagajničarki pa naj reče, da je tako ali tako veliko kupcev v trgovini, bodo že oni poravnali strošek) delajo na tem, da projekt uspe.

rudarskim pionirjem pa prepuščajo samo eno in veličastno možnost - samo odločitev, prosto voljo, ali bodo še naprej verjeli v PI in nadaljevali s pridobivanjem katero jim omogoča brezplačen dostop, ali pa bodo zaprli svoje račune in odšli drugam, k hitrejšemu zaslužku.

ampak naj ne pozabijo - zastonj rudarjenje omogoča mnogo ponudnikov, skoraj vsi temeljijo na sistemu blokovnega veriženja, katerega je med prvimi razvila naša CT skupina, ki je ustvarila PI in ta razvoj ni nastal kar čez noč, naenkrat - za vse ostalo pa bo potrebno plačati.

brez skrbi, ne motim se, če ne drugega, vam bodo vzeli določen odstotek, ko boste želeli dvigniti svojo kripto valuto, saj tako namreč delujejo po vsem planetu vse ustanove, vseeno kako jih imenujemo, ki se ukvarja z denarjem

naj bo to običajni, rečejo mu resnični denar (fiat) ali virtualni (kripto valuta). ostanite zdravi. lp

Reply
Posts: 37
(@asling)
Member
Joined: 4 leta ago

čeprav bi ta prispevek morda bolj ustrezal v rubriko predlogi, naj bo tu - zadnje čase opažam (in verjetno ne samo jaz), da se v klepetalniku tu in tam javljajo določene osebe, ki ne želijo nič drugega, kot vnašati med nekatere pionirje zmedo, samo zato, ker so tisti pisuni pač gnani zaradi zamer in nevoščljivosti.

zato me res čudi, da moderatorji, kateri imate možnost urejanja klepetalnika, takšnim osebam za vse čase prepoveste vnašanje besedil in njihove prispevke brišete. prosim, ne se izgovarjati na ne vem kakšne pravice - če boste dolgo časa tako tolerantni in razumevajoči imejte na umu, da vam s tem v očeh drugih spodkopavajo spoštovanje in zaupanje. 

kot moderatorji bi morali imeti razumevanje samo in izključno za PI - za vse ostalo obstaja preprosta beseda - preberite in se učite - za vnos nemira pa bris in adijo.

čeprav nerad uporabim takšno primerjavo, ki je v profesionalnem svetu denarništva pogosto odgovor na "demokratične" pripombe prizadetih - tudi v zaporu, če želijo pazniki mir in uspeh, gredo razgrajači v samico.

ostanite zdravi in lepo nedeljo želim.

Reply
Posts: 37
(@asling)
Member
Joined: 4 leta ago

ker v našem klepetalniku občasno zasledim razna modrovanja o tem, kaj in koliko je vreden resnični (fiat) denar, da ne izkoriščam tamkajšnjega prostora, bom poskusil tu na najbolj preprost način vsaj delno pojasniti, kaj je in od kod prihaja denar…

Ali ste se kdaj vprašali kako nastane denar, zakaj pride do inflacije, zakaj cene tako naraščajo in od kod državam denar ter zakaj je njihovo zadolževanje skoraj neomejeno?
Ker je ECB v Evropi glavna finančna gospodarska velesila, se bomo osredotočili predvsem na njihov sistem »tiskanja denarja«, ki se ne razlikuje dosti od drugih centralnih bank izven EU.
Prvo se vprašajmo kaj je pravzaprav ECB? Večina bo najbrž odgovorila, da gre za centralno banko, ki skrbi za inflacijo in pomaga poslovnim bankam pri »zalaganju« denarja.

Vendar je resnica daleč od tega! Evropska centralna banka je kartel, ki ni nič drugačna od naftnega kartela, industrijskega kartela ali kakršnegakoli drugega kartela.
Banko si predstavljamo kot neko konzervativno institucijo, ki ima svoj ugled. V njej najdemo urejene bančnike z lepimi oblekami, kravatami in resnim osebjem, ki vam vedno svetujejo in kamor se lahko zatečemo, ko rabimo denar, seveda pod pogojem, da izpolnjujemo njihove zahteve.
Vendar gre pri bankah danes, za eno veliko prevaro. Preprosto povedano, banke danes ustvarjajo denar iz nič in vam za to - zaračunajo obresti. Preden greste na banko po denar, ga le-te dejansko nimajo, vendar ga ustvarijo, ko vi zanj zaprosite. Kako je to možno?
ECB in ostale centralne banke po svetu, se povežejo z vladami teh držav in z njimi delujejo kot partner, kjer vlade piše zakone za njih, da lahko »pričarajo« denar iz nič, na povsem legalen način. Če bi jaz ali vi hoteli to početi bi šli naravnost v zapor. Banke si to lahko privoščijo saj imajo sklenjen dogovor z vladami, ki pravijo, da samo banke in nihče drug, lahko ustvarja denar iz nič. Tako danes denar nastaja po vsem svetu. Ker so vlade in banke v partnerskem odnosu to pomeni, da ima vsaka od njiju neko korist. Poglejmo si prve koristi vseh svetovnih vlad.
Recimo, da vlada potrebuje veliko denarja, veliko več kot ga lahko pridobi z davki, kar je danes povsem normalno. Politične stranke in gospodarska politika radi zapravljajo veliko denarja, ki ga potrebujejo, da pridobijo volivce na svojo stran oziroma želijo povečati gospodarsko rast. Če bi vsakič povečevali davke, bi to vneslo nemir med prebivalci, politiki bi s tem izgubili svoje podpornike, gospodarstvo bi stagniralo.

Zato se vsi ti ves čas trudijo, kako dobiti denar. Ampak, kako dobiti denar, ki ga nimaš? Preprosto: sposodiš si ga. To počnemo mi vsi, če nimamo denarja, vzamemo kredit in slej ko prej moramo ta kredit poplačati nazaj skupaj z obrestmi. To lahko počnemo v nekem omejenem času in omejenem znesku denarja.
Vlade pa delajo povsem na drugačen način. Prvo kar storijo je to, da si sposodijo denar od posameznikov, kakor smo jaz in vi in različnih institucij ter korporacij v zameno za obveznice, vrednostne papirje, delnice itd.

Ko pride čas, da se ta denar vrne, si država zopet sposodi denar, da lahko izplača svoje obveznosti, ki jih ima do upnikov. Ker nima dovolj denarja, si ga zopet sposodi in tako se ta proces nadaljuje v nedogled. Temu pravimo državni dolg. Tukaj ni meja.
Ker vlade še vedno nimajo dovolj denarja gredo k centralni banki in prosijo za še več denarja, npr. milijardo evrov. Uprava centralne banke jim izda (ali pa tudi ne in takrat nastajajo razni nerazumni sistemi vladanja) vrednotnico v tej vrednosti brez kakršnegakoli kritja. Ta denar prej ni obstajal, dokler niso zaprosili zanj. In tukaj je ta velika prednost, ki jo ima centralna banka s tem, da v zameno izdaja denar iz nič (fiduciarni denar). Države se lahko ves čas zanašajo na centralno banko, ko potrebujejo denar.
In kaj ima centralna banka, recimo ECB od tega? Poglejmo naprej, kam gre torej na novo ustvarjeni denar, ki ga je določena vlada oz. država prejela. Ta denar gre naprej v privatni sektor bank. Vzemimo za primer 1000 €, ki jih je prejel delavec, ki dela v javnem sektorju v zameno za svoje delo. Se pravi, da je prejel znesek za1000 € od stotin milijonov evrov, ki so nastali iz nič. Ta delavec je dobil svojo plačo in ne ve, da ta denar prej ni obstajal, kar ga tudi ne zanima. Gre na banko in svoj znesek položi na svoj transakcijski račun v svoji banki, v obliki depozita.
Ko banka prejme depozit v vrednosti 1000 € lahko iz tega denarja izda posojila v vrednosti 9000 € in tako se denar eksplicitno povečuje. Tako iz na novo ustvarjenih sto milijonov nastane novih devetsto milijonov evrov novega denarja.
Da banke ustvarjajo denar iz nič, je stroki, ki se s tem ukvarja popolnoma jasno, javnost pa je kljub temu še vedno prepričana, da banke zbirajo prihranke in jih nato posojajo v zameno za obresti. V resnici banke uporabljajo vloge kot osnovo iz katere ustvarijo dvajsetkratno ali tridesetkratno vsoto novega denarja v obliki knjižnega denarja.

Kakšne učinke ima pravzaprav denar brez kritja? Recimo, da ustvarimo denar brez kritja in se odpravimo v mesto, denimo v Frankfurt in začnemo vlagati ta denar. Zgradimo stanovanja, kupimo zemljišča, poslovne zgradbe, odpiramo podjetja itd.
Povsem očitno je, da v to mesto prinesemo blaginjo, gradbena podjetja imajo spet naročila, prav tako s tem ustvarimo nova delovna mesta, podjetja kupujejo nove stroje, trgovina in promet se povečata, v glavnem vsi so srečni.
Vendar pa je večina nezavedno nekaj izgubila že s tem, ko je recimo, izvedla določena dela, ne da bi v zameno za to dobila proti storitve v obliki resničnega denarja. Vsak, ki dobi denar brez kritja, pravzaprav izgubi svoj delež in tudi cene se nekoliko dvignejo, ker manjka proti storitev. Zgodba bi bila popolnoma drugačna, če bi v Frankfurt namesto navideznega denarja prinesli pravi kapital. Tako bi kot proti storitev obstajalo nekaj oprijemljivega.
Če gledamo še malce naprej si predstavljajmo, da je zaradi ugodnega gospodarskega razcveta nastalo še za dodatnih 200 milijonov evrov realnih proizvodov, ki drugače ne bi nastali. Delavci v tovarnah si kupujejo dobrine, tovarne izdelujejo recimo pohištvo in posamezniki sčasoma postanejo s svojim zasluženim denarjem samostojni podjetniki, gradbeniki gradijo hiše in stanovanja za oddajo. Nastajajo novi proizvodi v vrednosti 200 milijonov, ki brez naše naložbe ne bi nastali. Tako prihaja do osnove za omogočanje inflacije.
Če bi na primer v Frankfurtu naročili samo izgradnjo nekega velikega trgovskega centra katero bi financirali z našim denarjem brez kritja, center odprli za kupce, bi s tem postalo očitno, da so nam delavci v Frankfurtu izdelali ta center, ne da bi jim v zameno dali realno proti storitev. Tukaj ni pomembno ali smo denar natisnili sami, ali ga je legalno ustvarila banka s pomočjo parcialnega bančništva ali pa ga je ustvaril vladni urad. Razlika je samo v tem, da je potem lastnik tega centra banka in ne vlagatelj.

Banka tako meščanom center, ki so ga zgradili, pravzaprav ukrade s pomočjo denarja brez kritja. Ta denar se potem porazdeli saj morajo ljudje za svoj denar delati več, cene se dvigujejo, vsakdo pa se mora delno odpovedati potrošniški porabi, ker manjka proti storitev za ta trgovski center.
Poglejmo si en miselni eksperiment, za lažje razumevanje, s pomočjo uganke.

Po sredini ribnika raste lokvanj in vsak dan podvoji velikost lista. Po 100 dneh pokrije površino celotnega ribnika. Po koliko dneh lokvanj prekrije polovico ribnika? Večina bi odgovorila približno po 60 do 70 dneh. Kaj mislite vi? V resnici šele na 99-ti dan lokvanj prekrije polovico ribnika in že naslednji dan je prekrit ves ribnik. Zakaj je ta rezultat osupljiv?

Ker nimamo občutka za eksponentne funkcije in si ne znamo predstavljati česa takega, saj presega našo domišljijo. In takšna eksponentna funkcija obstaja na gospodarskem področju, imenuje se obrestno obrestna mera, saj je ves denar, ki obstaja na svetu, obrestovan.

Se pravi med 5.000 in 6.000 tisoč milijardami evrov, ki jih EU potrebuje za kolikor toliko normalno delovanje in obstoj, se morajo ves čas obrestovati. Poleg denarnega premoženja pa mora obstajati tudi enako velik denarni dolg, ki se mora prav tako obrestovati, in vse skupaj vpliva na dolg posameznih držav kar vpliva na BDP posamezne države in nespametno zadolževanje nikakor ne vodi v blaginjo, prav obratno - za primerjavo - naš denarni dolg je koncem lanskega leta znašal vrtoglavih 31.74 milijarde € ali bolj preprosto, vsak Slovenec, ne glede na starost, je bil dolžan 15.335€, po zadnjih ocenah pa bomo koncem leta 2020 vsi dolžni še 3.000€ več.
Torej je popolnoma jasno, da se morajo velikanski dolgovi navideznega denarnega premoženja, v nasprotju z realnim (fiat) denarjem, ki ni dolg, stalno večati s pomočjo obresti. Vsak bankovec za 100 evrov, ki ga imate v denarnici, je nenehno obrestovan, saj pride v obtok šele, ko se nekdo zadolži.

 

Zato je ena od rešitev za večjo blaginjo človeštva, v današnjem času ustvarjanje drugačne vrste navideznega denarja - kripto valute. Te ne delujejo po niti enem običajnem bančne sistemu, niso podvržene zakonom posameznih držav, ljudje sami opravljajo transakcije, brez da bi se v to vtikale razne institucije in pobirale nekakšne zneske za omogočanje transakcij, razen v primeru, ko hočete kripto valuto zamenjati za fiat denar v kripto menjalnicah (ne denarnih borzah, tam je danes samo ena kripto valuta in tja je prišla samo zato, ker so določene svetovne centralne banke skupaj z vladami spoznale, da zaradi te valute, če ne bo kontrolirana - propadejo).

Kripto menjalnice takrat običajno za to menjavo zahtevajo določen znesek - a ne v realnem denarju, temveč v kripto valuti in si s tem povečujejo svoj denarni portfelj.

Zato, če trgujete s temi novimi valutami, dobro premislite kam boste vlagali svoj realni denar, bodite odgovorni in ne zaupajte vsakemu, ki vam obljublja nemogoče.

Eden od načinov je danes brezplačno pridobivanje valute PI - ne glede na to, kaj govorijo o njem, saj za to pridobivanje niste vložili (razen trenutka svojega časa dnevno) - popolnoma nič.

Reply
Posts: 18
Registered
(@abudabi)
VIP
Joined: 4 leta ago

"Ovce su za šišanje" na kratko.

Imamo svojo stran, vendar zaenkrat še ni obiska. @asling hvala za lepo razlago.

Kolikor vem od leta 1971 (am. predsednik Nixon), novotiskani denar nima zlate podlage. Zato živimo v tem mehurčku in ne vemo kaj bo prinesel jutri.

 

Reply
1 Reply
(@asling)
Joined: 4 leta ago

Member
Posts: 37

@abudabi ja, vem da je ni več, že pred Nixonovim časom so bile razprave o tem, ampak jaz sem samo na splošno, malo manj kot od začetka, želel vsaj malo približati pojem, kako denar nastane, ampak vidim, da je to bolj ali manj nezanimivo.

Nič hudega, čeprav smo v mehurčku, prav imaš, ne vemo kaj bo jutri, po moje bo sčasoma klasičen denar postal samo spomin... midva morda tega ne bova doživela, ampak v Litvi že sedaj skoraj da ni več gotovine - skoraj vse na plastiko.

Pred časom me je v Nemčiji poprosil kolega Latvijec, če mu lahko dvignem 100€ z mojega računa in mu dam gotovino, ker če jo dvigne on, mora ob vrnitvi domov zagovarjati (!) zakaj je dvignil "cash" !!?? 

Povrnil je tako, da je on s kartico plačal stroške za oba. To da človeku malce misliti, kaj praviš? lp

Reply
Page 4 / 9