DISCLAIMER: The following text has been translated by Pi’s community members and may contain some inaccuracies. For full accuracy, always refer to the English FAQ.

ODGOVORNOST: Naslednje besedilo so prevedli člani Pi skupnosti in lahko vsebuje nekaj netočnosti. Za popolno natančnost vedno PREBERITE ORIGINAL FAQ.

Dobrodošli v Pi-jevih uradnih pogostih vprašanjih!

Izjava o omejitvi odgovornosti: Pi NI zastonj denar.
Gre za dolgoročni projekt, katerega uspeh je odvisen od kolektivnih prispevkov njegovih članov.Pi je namenjen pomagati vsakdanjim ljudem, da pridobijo večjo ekonomsko vrednost, ki je dandanes namenjena bankam, tehnološkim velikanom (npr. Facebook, Amazon), in drugim posrednikom. Pi je odvisen od kolektivnih prispevkov svojih članov. Če iščete hiter denar, potem nismo za vas pravi, raje pojdite drugam.

Kaj je Pi?
Pi je nova kripto valuta za vsakodnevne ljudi, ki jo lahko rudarijo (ali zaslužijo) s telefonom.Kripto valute so nova oblika digitalnega denarja, ki jo namesto vlad ali bank vzdržuje in zavaruje skupnost. Danes lahko Pi rudarite (ali zaslužite) tako, da pomagate zavarovati valuto in s povečanjem Pi-jeve zaupanja vredne mreže. Medtem ko je večina kripto valut (kot je Bitcoin), vsakodnevnim ljudem zelo težko uporabljati in dostopati, Pi s svojo močjo kripto valute položi na dlan.

Je to resnično? Je Pi prevara?
Pi ni prevara. Resnično prizadevanje, ki ga ima ekipa diplomantov Stanforda, da bi vsakdanjim ljudem omogočili večji dostop do kripto valute.Pi-jevo osrednjo ekipo vodita dva, doktorica Stanforda in en Stanford MBA, vsi pa so pomagali pri gradnji Stanfordove “blockchain” skupnosti. Ne moremo zagotoviti, da bo projekt uspel. Vendar obljubljamo, da si bomo prizadevali, da bomo skupne sanje uresničili, hkrati pa ohranili najvišje standarde integritete. Več o nas lahko izveste na strani “Core Team” v glavnem meniju aplikacije.

Kako deluje ta aplikacija? Kako zaslužiti več Pi-jev?
Ta aplikacija vam omogoča, da zaslužite Pi s preprostimi prispevki za Pi-jevo skupnost. Več ko prispevate, več Pi-jev zaslužite.Če želite začeti zaslužiti Pi-je, se prijavite vsakih 24 ur in pritisnite gumb za strelo, da začnete rudariti. Ko rudarite, lahko povečate svojo urno postavko, tako da povabite zaupljive prijatelje in družino, da se pridružijo skupnosti. Po 3 dneh rudarjenja, lahko svoj zaslužek povečate z izgradnjo svojega varnostnega kroga, ki prispeva k splošni varnosti omrežja. Upoštevajte, da prejšnji člani omrežja rudarijo hitreje kot, tisti, ki pridejo za njimi.

Ali moram pustiti aplikacijo odprto?
Ali aplikacija izprazni baterijo ali podatke?Ni vam treba pustiti, da je aplikacija odprta. Pi ne vpliva na delovanje vašega telefona, ne prazni baterije ali uporablja omrežne podatke. Ko pritisnete gumb strela, lahko aplikacijo celo zaprete in nadaljujete z rudarjenjem Pi-ja.Kako se potem rudarijo kripto valute, ne da bi uporabljalo podatke ali praznile baterijo? Namesto da bi “kurili” energijo kot dokaz, da delujejo kripto valute, kot to počne Bitcoin, Pi zavaruje svojo knjigo, ko člani drug drugemu zaupajo, da so vredni zaupanja. To tvori mrežo medsebojnih “varnostnih krogov”, ki določajo, kdo lahko izvaja transakcije. Ta nov pristop omogoča kripto valuto v vašem telefonu s pomočjo obstoječih socialnih povezav, brez finančnih stroškov, brez izpraznjevanja baterije in lahkega odtisa na planetu. Za natančnejšo in podrobnejšo razlago preberite tehnično poglavje v naši beli knjigi.

Zakaj starejši člani rudarijo hitreje?
Starejši člani rudarijo po višji stopnji, da nagradijo prispevke v omrežju, ko jih najbolj potrebujejo.Pi želi biti najbolj razširjena in najmočnejša kripto valuta na svetu. Za dosego tega cilja, Pi spodbuja svoje prve člane, da bi prispevali, in ki bi zagotovili svoj uspeh (npr. zagotavljanje in rast omrežja). Da bi odražali pomembnost zgodnjih prispevkov, se stopnja rudarjenja zmanjša, ko se več ljudi pridruži omrežju. Trenutno se osnovna stopnja prepolovi vsakič, ko se število aktivnih uporabnikov poveča za faktor 10.Ta stopnja bo sčasoma padla na 0, ko omrežje doseže določeno število uporabnikov (npr. 10.000.000 ali 100.000.000). Na tej točki, tako kot Bitcoin, bodo rudarji še naprej nagrajeni s transakcijskimi provizijami in ne s kovanjem nove valute.

Kakšna je vloga veleposlanika (“Ambassador-ja”)? Kako deluje ekipa zaslužka?
Kot veleposlanik zaslužite do 25% bonusa na osnovni stopnji rudarjenja za vsako osebo, ki jo povabite v omrežje.Postanete veleposlanik, ko se novi člani pridružijo vaši skupini zaslužka z uporabo vaše povabilne kode, ko se prijavijo v Pi Network. Vsak član vaše zaslužne ekipe zagotavlja 25-odstotno zvišanje vašega zaslužka, ko aktivno rudarijo. Novega člana lahko dodate le v ekipo, ki ste ga zaslužili s svojim povabilom, saj se vsak član pridruži Pi samo enkrat z eno kodo povabila. Z drugimi besedami, za razliko od varnostnih krogov, v katerih se ljudje lahko dodajo v kroge več članov na podlagi zaupanja, se ekipe zaslužka določijo glede na to, kdo jih je povabil. Vsakega povabljenega na svetu lahko seznani le en povabljenec.