Ekipa je za slovenijo pripravila določene slikovne nastavitve. V svojem modemu lahko najdete nekaj podobnega ali celo enako odvisno od operaterja, ki ga imate.

POVEZAVA

RUTER

Router ali v slovenščini usmerjevalnik je naprava, ki se jo uporablja v računalništvu na splošno. In sicer si jo marsikdo lasti v domu, saj je to lažji način za prenos interneta do računalnika. V podjetjih je router ena pomembnejših pripomočkov, saj so lahko le tako na vsakem koraku povezani z brezžičnim omrežjem. Naprava določa in dovoljuje samo določen promet, to pomeni, da se jo lahko zaščiti z geslom zaradi lastne uporabe. Vsak router posebej ima tudi določeno mejo oddajanja. Zagotovo tisti dražji routerji zagotavljajo večji domet interneta kot tisti cenejši. S to napravo si boste zagotovili pravilen pretok informacij med posameznimi kraji. Ko pridejo podatki do routerja, ta vedno preveri ali sploh gredo skoz njega. Če so podatki pravilni in se naprava strinja z ustreznostjo, jo tako pošlje po najboljši možni poti. Ena najboljših zvijač, ki jih router premore je ta, da zna prisluhniti celotnemu omrežju in s tem ugotovi obremenjenost njegovih delov.

Vir: Ruter

Modem

Modem je naprava, ki omogoča priključitev računalnika preko telefonske linije v neko oddaljeno omrežje ali oddaljen računalnik.

Modem je takšna naprava, ki vključuje moduliranje ali demoduliranje signala. S pomočjo slednjih se uspeva širiti v izbrano okolje, skozi prilagoditev v njem.

Glavne značilnosti modemov in usmerjevalnikov

Če primerjamo ti dve napravi, moramo opozoriti, da se njihove glavne razlike opazujejo v smislu njihove neposredne funkcionalnosti. Usmerjevalnik nima nič opraviti z dostopom do globalnega omrežja. Z njim je možno, da se podatki prenašajo po poteh, ki jih morajo zagotavljati predhodno določene poti. Kar se tiče modemov, je v primeru njih opazen obraten položaj, saj je zaradi njihove uporabe mogoče zagotoviti povezavo z internetom in na različne načine.

Razlika med modemom in usmerjevalnikom je torej figurativno gledano v dobavitelja blaga in storitev, ki je odgovorna za njeno dobavo. Hkrati pa je treba opozoriti, da večina modelov sodobnih usmerjevalnikov, imajo sposobnost, da se pohvali prisotnost modemov. Zaradi tega se vrstica med tema dvema napravama postopoma izbriše.

Če upoštevamo modem in usmerjevalnik v svojih »čistih« variacijah, moramo omeniti še eno, nič manj pomembnorazlike. Njegovo bistvo je, da je modem sposoben delati z eno samo stranko. No, usmerjevalniki, takšne stranke lahko imajo ogromno.

Pri usmerjevalnikih WiFi ni fizičnih omejitev, čeprav bi bilo njihovo delo mogoče programsko konfigurirati za delo z določenim številom strank brez posebnih težav. Modema sploh ni treba konfigurirati, saj se lahko pohvali z lastnim naslovom IP.

Sklepi

Za razliko od modema, ki lahko samo pretvori signal v podatkovne pakete, je usmerjevalnik potreben za distribucijo podatkovnih paketov med segmenti omrežja. Kot smo že povedali, je modem zasnovan za delo z enim odjemalcem, medtem ko lahko usmerjevalnik zadovolji potrebe celo več potrošnikov.

Čeprav ima usmerjevalnik svoj IP naslov, ga boste morali konfigurirati na vseh ravneh, kar pa ne velja za modem, ki ne zahteva postopka obvezne konfiguracije. Poleg tega je usmerjevalnik sposoben zagotoviti varnost omrežnih povezav in poleg vsega zgoraj navedenega ne zahteva dodatne strojne opreme s programsko opremo, vendar jo potrebuje običajen modem in brez njega ne bo deloval.

VIR: modem in ruter