@PiCoreTeam
25. marec – 2.30 zjutraj
Oglejte si članek, ki povzema trenutne pobude Pi Networka, prihodnje načrte in številne dosežke Pi v preteklem letu Pi. Ta del predstavlja NewsBTC. Tapnite »Preberi na NewsBTC« za branje iz izvirnega vira.
Pospešen razvoj veriženja blokov Pi prinaša decentralizirano rešitev KYC, 33 milijonov vključenih uporabnikov in več o poti do odprtega glavnega omrežja*
*Ta članek je bil prvotno objavljen na NewsBTC.
Pregled družbene kriptovalute razkrije številne nedavne dosežke in razburljivo prihodnost
14. marca 2022 je Pi Network praznoval svojo 3. obletnico s pomembnimi obvestili in posodobitvami. Omrežje je opredelilo prihodnje načrte in delilo napredek glede tehnologije, izdelkov in rasti skupnosti od lanskega dneva Pi.

Rast omrežja Pi 14. marec 2021 – 14. marec 2022
Pi Network je imel neverjetno leto rasti, polno dosežkov, ki so izpolnili cilje iz načrta in povečali uporabnost omrežja. V zadnjem letu je Pi Network lansiral Enclosed Mainnet, izdal tri posodobljene osnutke poglavij Bele knjige in napredno decentralizacijo v omrežju z rastjo na več kot 10.000 aktivnih vozlišč Testnet. Poleg tega se je skupnost Pi povečala s 15 milijonov na več kot 33 milijonov vključenih uporabnikov (v skupnosti imenovani »Pionirji«).
V istem obdobju je ekosistem Pi doživel evolucijo z zagonom in ponovitvami več aplikacij in funkcij PI Network, vključno s Pi KYC, Brainstorm, Pi Browser, Pi Wallet, Pi SDK in Pi Blockexplorer.
V prihodnosti želi Pi Network pospešiti množični proces KYC v skupnosti, preseliti stanja svojih uporabnikov v Mainnet, razviti ekosistem aplikacij na svoji platformi in preiti na Open Mainnet.
Zagon zaprtega glavnega omrežja
Obdobje zaprtega omrežja glavnega omrežja Pi blockchain je začelo delovati 28. decembra 2021. Tu požarni zid preprečuje kakršno koli neželeno zunanjo povezljivost z glavnim omrežjem. To obdobje zaprtega glavnega omrežja omogoča milijonom pionirjev čas, da opravijo KYC in skupnost za izdelavo aplikacij Pi, ki temeljijo na pripomočkih. Obdobje zaprtega omrežja ponuja tudi priložnost, da omrežje testira, zbira podatke in ponovi v glavnem omrežju in ekosistemu Pi pred prihodnjim zagonom odprtega omrežja.
Posodobljeni osnutek bele knjige
Posodobljena poglavja Bele knjige so bila izdana skupaj z uvedbo Mainneta. Ta poglavja podrobno opisujejo načrt Pi Network Mainnet, nove nagrade za rudarjenje in model žetonov. Poglavja so v obliki osnutka in se še naprej posodabljajo na podlagi povratnih informacij skupnosti in podatkov, zbranih v obdobju zaprtega glavnega omrežja.
Vozlišča -Node
V zadnjem letu se je omrežje povečalo na več kot 10.000 aktivnih vozlišč Testnet. Poleg tega je na deset tisoče pionirjev, ki vsak dan upravljajo z namizno aplikacijo Node, na čakalni listi za zagon vsebnika blockchain. Čeprav vsa vozlišča ne izvajajo vsebnika soglasja Testnet, vsa zagotavljajo omrežju pomembne podatke in infrastrukturo, ki omogoča več ponovitev programske opreme Node in Testneta. Ko se bo začelo obdobje odprtega omrežja Mainnet, bodo takšna vozlišča skupnosti lahko sodelovala pri varovanju blokovne verige Pi Mainnet.
Hackathon
Mreža je izvedla svoj prvi hackathon #buildPi2gether med 28. junijem 2021 in 20. septembrom 2021, v katerem je sodelovalo na tisoče pionirjev. Pionirji so predložili številne projekte z najrazličnejšimi primeri uporabe. Nekaj ​​izbranih je prejelo nagrade za svoje izjemne prispevke.
Aplikacija KYC
Razvoj nove aplikacije Pi KYC se je začel in nadaljeval skozi vse leto. Aplikacija je bila ustvarjena kot decentralizirana razširljiva rešitev KYC, ki združuje strojno avtomatizacijo in množično preverjanje ljudi. Ta rešitev KYC optimizira za natančnost in zasebnost, hkrati pa dosega dostopnost, razširljivost za milijone ljudi in široko pokritost različnih populacij. Ekipa je med krogi testiranja delala na več funkcijah in različicah, kot so izboljšani algoritmi zakrivanja, ki skrivajo podatke Pionirja pred človeškimi validatorji, preverjanja življenjske dobe, ki potrjujejo, da se prijavlja resnična oseba, izboljšana hitrost obdelave, da se zagotovi pravočasen nalaganje Pionirjevih dokumentov, in veliko več. Z več krogi testiranja je Pi Network zdaj omogočil, da je aplikacija KYC (glejte Spodaj obvestila Pi Day!) na voljo v velikem obsegu.
Ekosistemska orodja
Leta 2021 je Pi Network razvil in izdal rastoči ekosistem aplikacij in funkcij, ki bodo podpirale Pionirje, ko se Mainnet še naprej razvija.
Brskalnik Pi je bil predstavljen aprila 2021, da bi ustvaril bolj odprto in neposredno platformo Pi Utilities, s katero bi Pionirji in razvijalci skupnosti lahko sodelovali in nadgrajevali. V brskalniku Pi lahko Pionirji dostopajo do aplikacije Pi KYC in drugih aplikacij, ki jih ustvarijo razvijalci aplikacij skupnosti. Ker ekosistem razvija vedno več aplikacij z resničnimi primeri uporabe in uporabnostjo, bodo Pionirji lahko porabili Pi za aplikacije po svoji izbiri.
Od njegovega začetka je bilo v brskalniku Pi veliko izboljšav in dodatkov, na primer dodajanje obvestil in globoko povezovanje. Nove funkcije se bodo še naprej razvijale in uvajale v prihodnjem letu.
Denarnica Pi je bila objavljena na dan Pi 2021, ki je Pionirju ponudila metodo brez skrbništva, da zadrži svoj Pi. Ob izdaji je Denarnica Pionirjem omogočila interakcijo z blokovno verigo Testnet z ustvarjanjem transakcij Test-Pi. Da bi pomagali skupnosti pri prehodu na Mainnet, je bila Pi Wallet posodobljena, tako da lahko Pionirji preklapljajo med ogledom blokovnih verig Mainnet in Testnet ter se pripravijo na prejemanje svojega stanja Pi v Mainnetu.
Aplikacija Brainstorm – mesto za pionirje, kjer lahko predlagajo ideje za aplikacije Pi, se pridružijo obstoječim projektom in sodelujejo z drugimi pionirji, da se pridružijo njihovim projektom – je bila predstavljena tik pred dnevom Pi 2021. Skozi vse leto je aplikacija Brainstorm doživela številne posodobitve in spremembe funkcij gostiti obsežni svetovni spletni hackathon in izboljšave uporabniškega vmesnika na podlagi povratnih informacij skupnosti. Več posodobitev za Brainstorm bo uvedeno leta 2022, zato bodite pozorni na nekaj razburljivih novic, ki bodo objavljene pozneje letos!
Pi SDK, ki razvijalcem omogoča gradnjo aplikacij, ki se integrirajo s Pi ekosistemom, je bil izdan na Pi2Day (28. junij) 2021. To je razvijalcem omogočilo, da komunicirajo s Pi Blockchain za ustvarjanje plačil in s strežniki Pi za preverjanje privolitvenih informacij od pionirjev. Za prihodnje leto so načrtovane dodatne funkcije, ki bodo razvijalcem omogočile večjo funkcionalnost v njihovih aplikacijah.
Pi Blockexplorer je bil prvič predstavljen oktobra 2021, da bi zagotovil vidljivost v testnem omrežju. Od uvedbe Mainneta so Pionirji lahko tudi ogledovali transakcije, račune in bloke v verigi blokov Mainnet. Pionirji lahko preverijo svoje stanje Pi, status transakcije in splošno stanje verige blokov Pi.
Obvestila za dan Pi
Dan Pi 2022 je prinesel nekaj razburljivih novic! Ekipa Pi Core je napovedala izdajo dveh pomembnih novih funkcij: (1) dolgo pričakovano uvedbo množične rešitve KYC in (2) nov mehanizem za rudarjenje Pi, ki omogoča bolj raznolike nagrade za rudarjenje na podlagi nastavitev zaklepanja, uporabe aplikacije in vozlišča. gostovanje.
Aplikacije Pi KYC se ponujajo, ko postanejo na voljo, kar omogoča pionirjem po vsem svetu, da oddajo vloge v velikem obsegu, pri čemer se pričakuje, da se bo število aplikacijskih mest nenehno povečevalo. Pionirji bodo prejeli opozorilo v aplikaciji, ko bodo prejeli mesto za oddajo svoje prijave. Te reže so izbrane naključno in niso dodeljene v nobenem vrstnem redu. Zavedamo se, da vsi Pionirji želijo oddati svojo prijavo in se preseliti na Mainnet, vendar vas prosimo, da bodite potrpežljivi, saj bodo mesta na voljo vsem Pionirjem, da se izognete neredu sistema pri obdelavi milijonov! Glede na to, da se avtomatizacija strojev po potrebi poveča, je hitrost omrežja KYC zdaj odvisna predvsem od tega, koliko dobrih človeških validatorjev je v vsaki lokalni skupnosti za obdelavo koraka človeškega preverjanja rešitve KYC. Zato se pridružite delovni sili človeških validatorjev in pomagajte pospešiti KYC omrežja.
Rešitev Pi KYC združuje avtomatizacijo strojev in človeško preverjanje, da bi dosegli natančen in učinkovit KYC za vsakogar. Strojna avtomatizacija bo odgovorna za obdelavo slik, ekstrakcijo besedila, zaznavanje ponarejenih ID-jev, preverjanje živosti in primerjavo slik. Na ta dan Pi je bil objavljen tudi tok človeškega preverjanja, kjer predhodno odobreni človeški verifikatorji preverjajo podatke drugih Pionirjev v KYC aplikaciji.
Druga pomembna napoved je, da lahko Pionirji zdaj prejmejo nove nagrade za rudarjenje, ki povečujejo posamezne stopnje rudarjenja, ki so posledica različnih vrst prispevkov v omrežje, kot so uporaba aplikacij, operacije vozlišč in zaklepanja Pi, poleg nagrad pred Mainnetom, kot so varnostni krogi in napotitev. Zaklepanje Pi med razvojem pripomočkov in primerov uporabe ekosistema, redno sodelovanje z aplikacijami Pi in gostovanje velikega omrežja vozlišč so ključnega pomena tako za varnost in decentralizacijo verige blokov Pi kot za stabilnost in uporabnost Pi ekosistema.
Prihaja kmalu
V naslednjih nekaj mesecih ima Pi Network več prihajajočih izdaj, za katere bi se morali zavedati Pionirji.
Aplikacija KYC
Aplikacija KYC je v ekosistemu samozadostna. Pionirje stane 1 Pi obdelava njihove prijave. Poleg tega se bodo pionirji s popolno KYC lahko kmalu prijavili, da postanejo potrjevalci KYC za svojo državo ali regijo, potem ko se bodo strinjali s pogoji storitve aplikacije, opravili vadnico za usposabljanje svojih veščin potrjevanja in jih pregledali zaupanja vredni potrjevalci na njihovo začetno delo. Ker se delo teh validatorjev nenehno navzkrižno preverja, da se preprečijo slabi akterji, bo zagotavljanje doslednega netočnega preverjanja povzročilo odstranitev iz skupine delovne sile. Dobro delo potrjevanja bo nagrajeno s Pi, ki ga plačajo prijavitelji KYC.
Consensus vsebnik vozlišča
V obdobju zaprtega omrežja bo vsebnik soglasja za testno omrežje odprt za vsa vozlišča skupnosti. To bo pionirjem, ki želijo ohraniti kopijo knjige, ponudilo možnost, da nastavijo in spremljajo delovanje vozlišča. To je za pionirje pomembno, da preverijo, ali so njihova vozlišča sposobna učinkovito obvladovati parametre verige blokov Testnet. To bo pomagalo zagotoviti, da bodo Pionirji lahko gostili Pi Mainnet blockchain s svojimi vozlišči, ko je požarni zid odstranjen in se začne odprto omrežje.
Nadaljnji razvoj Pi ekosistema
Pi Network krepi svoja prizadevanja za razvoj skupnih aplikacij v brskalniku Pi, da bi ustvaril resnične pripomočke in primere uporabe v Pi ekosistemu. To bo vključevalo morebitne prihodnje Hackathone in druge pobude razvijalcev, ki bodo razvijalcem pomagali pripeljati na platformo Pi Developer. Na voljo bodo tudi aplikacije Pi, ki jih je razvila Core Team.
Migracija glavnega omrežja
Potem ko se kritična masa Pionirjev prestane verifikacijo KYC, bo omrežje začelo prenašati stanja mobilnih rudarjev Pionirjev, preverjenih s KYC, v blokovno verigo Enclosed Mainnet. Ti pionirji bodo nato lahko uporabljali svoj Pi v notranjem Pi ekosistemu. Da bi se kvalificirali za migracijo glavnega omrežja, bodo morali pionirji opraviti vse korake na kontrolnem seznamu glavnega omrežja, ki se nahaja znotraj zavihka Mainnet v aplikaciji Pi. To vključuje ustvarjanje denarnice Pi prek brskalnika Pi, izbiro konfiguracije zaklepanja ter oddajo in posredovanje aplikacije KYC.
Odprto omrežje
Ko pride do množične migracije glavnega omrežja in je ekosistem Pi dovolj razvit, se bo Pi omrežje premaknilo v obdobje odprtega omrežja glavnega omrežja in odstranilo požarni zid iz obdobja zaprtega omrežja. To bo omogočilo zunanjo povezljivost, na primer z drugimi omrežji in vsem, ki se želijo povezati s Pi Mainnetom. Odstranitev požarnega zidu bo omogočila neposreden dostop do verige blokov, skupnost Mainnet Pi Nodes pa bo lahko izvajala verigo blokov Mainnet.
Pi Network je imel močno rast in razvoj v zadnjem letu Pi. V skupnosti je navdušenje nad prihajajočo migracijo Mainnet, razvojem ekosistema aplikacij in prehodom na odprto omrežje. Za razliko od drugih omrežij za kriptovalute je Pi že od samega začetka svoje poti imel ključno podporo skupnosti. Pionirji so pomagali zaščititi in razširiti omrežje, ko so rudarili Pi na svojih telefonih in so zagotavljali pomembne povratne informacije, ko se je omrežje razvijalo in izboljševalo svojo tehnologijo in izdelek. Naslednje leto Pi je kritično in zahteva, da Pionirji še bolj raznoliko prispevajo k omrežju, da bi bilo to uspešno.
Ekipa Pi Slovenije, vedno z Vami

Spread the word. Share this post!