@CoreTeam

Posodobitev Pi Node in prihodnji načrti
Dobrodošli na prvi Pi konvenciji! V zadnjih dneh smo prosili pionirje, naj pripravijo edinstvena imena, s katerimi bodo našo konvencijo poklicali prek teme Pi. In prejeli smo 186.173 predlogov. Skupnost je približno pol milijonakrat podprla in podprla. Kot rezultat tega postopka se je pojavilo zelo zanimivo ime. Ime COINVENTION. Izumljanje spominja na soizum, kar pomeni, da izumljamo Pi skupaj, hkrati pa je podobno naklepanju in dogovoru. Tako smo se odločili, da gremo z njo.

Zasluga za ime: 471 pionirjev je napisalo COiNVENTION kot svoj predlog z uporabo velikih začetnic in kombinacij dodatnih besed. Prva oseba, ki je vpisala »Pi covention« je bila @QasisPi (ob 8.10. 2020 16:36:45), prva oseba, ki je uporabila natančno napisano veliko začetnico, ki smo jo izbrali, pa je bila @Saraskins (ob 09.10. 2020 11:07 : 57 UTC) in ta Pioneerjev prispevek je dobil največ glasov med vsemi alternativami.

Spodaj si lahko v besedilu ogledate povzetek te seje.

Uživajte v Pi Coinvention!

1. Povzetek do zdaj
Posodobitve
Pred kratkim smo izdali Node v0.3.4 in zdaj smo na različici v0.3.6. Za razliko od prejšnjih različic lahko te najnovejše različice poganjajo verigo blokov Pi za izbrane kandidate.

V zadnjih nekaj mesecih smo razvijali to različico vozlišča, ki Pioneerjem omogoča, da blockchain poganjajo prek uporabniku prijaznega vmesnika. Kar nekaj časa je trajalo, da smo to različico izdali vsem pionirjem, saj smo imeli poleg njenega razvoja tudi približno 10 ponovitev preizkusnih različic z moderatorji in prostovoljnimi preizkuševalci pred izdajo skupnosti. Namen dolgih preizkusnih ponovitev je bil odkriti in odpraviti čim več napak, ki so lahko izpostavljene različnim napravam in operacijskim sistemom, in prihraniti frustracije večine Pioneerjev v izdaji skupnosti. Zaradi narave težav z združljivostjo z različnimi napravami in operacijskimi sistemi še vedno pričakujemo nekaj poročil o težavah pri zagonu te različice, vendar upamo, da se bodo zaradi ponovitev preizkusne različice precej zmanjšale. Ta različica vključuje tudi več podatkov o stanju vsebnika verige blokov v Node Interface za Pioneers za odpravljanje težav.

Povabili smo več kot sto kandidatov za vozlišča in bomo postopoma vabili kandidate za vozlišča, da začnejo izvajati verigo blokov, da bodo sledili testni mreži. Vsi kandidati lahko nadgradijo na najnovejšo različico v0.3.6. Vendar se bo nova funkcionalnost vklopa in ogledovanja verige blokov postopoma uvajala različnim kandidatom iz tehničnih razlogov. Ne bodite malodušni, če nove funkcije niste videli, ker še vedno vpisujemo več kandidatov. Cilj je omogočiti vsem kandidatom za vozlišče, da lahko vklopijo vsebnik blockchain, da sledi verigi testnet blockchain, ko se razvija.

Pomen v0.3.4 in novejših
Pi Node v0.3.4 bo dovoljeval ogled Pi Testneta, vendar je pomemben, ker programska oprema Pi Node prvič zažene blockchain v večjem obsegu in sproži drugo stopnjo načrta Testnet – Revision Stage, ki obsega iterativni postopek dveh dejavnosti: testiranje scenarijev in revizija soglasnega algoritma. Na osnovi te različice lahko Core Team hitro dodeli simulirane podatke mrežnega grafa in konfiguracij različnim vozliščem, da učinkoviteje testira stresno situacijo za širok spekter scenarijev in stanj omrežja. Podatki, pridobljeni s temi preskusi, bodo nato spodbujali postopek revizije soglasnega algoritma. Revizijska stopnja bo verjetno precej dolgo obdobje, v katerem bo izšlo več različic vozlišč, ker ne vključuje le inženirskega časa, temveč tudi raziskovalne dosežke. Ko se algoritem konsenza izboljšuje s simuliranimi podatki, bo Core Team Nodes in Supernodes lahko dodal več sposobnosti kot samo ogledovanje testne mreže, na primer preverjanje veljavnosti transakcij in sodelovanje v algoritmu konsenza, ki napreduje v smeri tretje faze – Live Testnet.

2. Naslednji koraki pri gradnji vozlišča (Q4 2020)
V četrtem četrtletju 2020 bomo še naprej gradili na različici v0.3.6 in si prizadevali doseči več testnih funkcij Testneta. Najprej želimo testnemu omrežju omogočiti, da Supernodes omogoči zagon verige blokov in sodelovanje pri soglasju. To pomeni, da bomo gradili funkcionalnosti za Supernodes, npr. oddajanje, pisanje in potrjevanje transakcij v verigi blokov. V Testnetu bomo vzpostavili tudi centralizirano plast, ki bo omogočala dodeljevanje simuliranih podatkov, izvajanje poskusov Revision Stage in scenarijev stresnega testiranja, kot je opisano v Načrtu Testnet. Skupaj s potrebo po izvajanju poskusov moramo zgraditi mehanizme za zbiranje podatkov o zdravstvenem stanju v realnem času. Na primer, da ugotovimo, ali je poskus uspešen ali ne, moramo poznati učinke na zdravje omrežja iz kakršnih koli posebnih nastavitev eksperimenta. Ko bodo vzpostavljene funkcionalnosti Supernodes, bomo v Q4 izbrali in povabili še Supernodes, da sodelujejo pri soglasju mreže Testnet na podlagi statistike vozlišč, ki smo jo zbirali. Nato bo izbranih tudi več vozlišč, ki bodo sledila tem SuperNode v omrežju. Tako se bo nato oblikoval porazdeljeni Testnet. V četrtem četrtletju upamo, da bomo, če bo čas dopuščal, zgradili tudi testno infrastrukturo za testiranje, na primer raziskovalec blokov, pipe za zahteve za transakcije in testne denarnice, da bomo dopolnili preskusno okolje, primerno za posamezna vozlišča. Leta 2021, ko bo v omrežje dodanih več SuperNodes in Nodes, bomo morali preizkusiti, preizkusiti in obravnavati vsa vprašanja, ki izhajajo iz razširljivosti, skupaj z vsemi deli, potrebnimi za revizijsko fazo za algoritem soglasja.

3. Zakaj je Pi Node pomemben?
V tej seji bomo govorili o pomembnosti vozlišč in super vozlišč za vsak Pioneer ter nekaj primerov dodatnih vlog, ki jih lahko vozlišča igrajo v omrežju Pi.

Vozlišče Pi ni samo temelj Pi Blockchain-a, temveč prispeva tudi k izgradnji ekosistemov in gospodarskim aplikacijam. Na primer, poleg zaščite knjige lahko SuperNodes tudi tehnično podpira aplikacije decentraliziranega financiranja (DeFi), kot je tokenizacija stvarnega premoženja in nepremičnin.

Zakaj pa je programska oprema vozlišč pomembna tudi v neblokovinskem smislu in kako so Pi Nodes in blockchain pomembni za pionirje, ki ne služijo niti kot SuperNodes niti Nodes?

Naša prvotna vizija programske opreme Pi Node ni bila nikoli omejena le na upravljanje in podporo verigi blokov, ki zagotavlja knjigo transakcij, kar je zagotovo jedro in osnovna plast decentralizacije omrežja Pi. Prednosti gradnje uporabniku prijazne programske opreme vozlišča je razširljivost funkcij Node in velike skupine ljudi, ki lahko prispevajo k aplikacijam programske opreme Node. Želimo deliti nekaj več o dolgoročni strategiji programske opreme Node, ki presega zavarovanje knjige.

Trenutno imamo več kot 200 tisoč pionirjev, ki so prenesli in namestili programsko opremo Pi Node, vsak dan pa je aktivnih več kot 60 tisoč vozlišč, od tega se zdi, da jih aktivno upravlja 40 000, na primer posodabljanje na najnovejšo različico. Del teh vozlišč bo postal Supernodes, odvisno od izbirnega postopka, ki temelji na strojni opremi, operacijskih sistemih, zmogljivosti omrežja itd. Kakšen je načrt Core Team za ljudi, ki uporabljajo programsko opremo Pi Node in niso nujno Supernodes ali Nodes, odgovorni za vodenje knjige? Pravzaprav do njih veliko pričakujemo in smo odprti za vse predloge, ki temeljijo na naših mislih.

Najprej aplikacija Desktop Pi služi kot odvečni vmesnik za mobilni vmesnik. To ne samo, da namizjem ali prenosnikom omogoča dostop do funkcionalnosti mobilnih aplikacij, npr. klepeti, stanje rudarjenja, prihodnja uporaba aplikacij na platformi Pi, hkrati pa je pomemben korak k decentralizaciji glede centraliziranih točk trgovin z mobilnimi aplikacijami. Trgovine z aplikacijami so bile eno mesto centralizacije v ekosistemu Pi Network. Glede na polemike glede kriptovalut so trgovine z aplikacijami še posebej stroge pri pregledu aplikacij, povezanih s kriptovalutami. V zadnjih dveh letih razvoja omrežja Pi smo doživeli njihov centraliziran nadzor (npr. Naše mobilne aplikacije so morale iti skozi zelo stroge cikle pregledov, da so bile odobrene ali ostale v živo), in videli smo, da so se druge zakonite aplikacije popolnoma uničile iz trgovin za različne razlogi včasih. Upamo, da se to Pi nikoli ne bo zgodilo, toda če se prodajalne aplikacij iz kakršnih koli razlogov odločijo, da bodo našo aplikacijo odstranile iz svojih trgovin, bo programska oprema Node naša varnostna kopija, da bo še vedno vzdrževala funkcionalnosti, skupnost in organizacijo omrežja. Z našo programsko opremo vozlišča, ki vsebuje komponento aplikacije Pi, zmanjšujemo možnost morebitne okvare v centraliziranih trgovinah z aplikacijami.

Poleg vzdrževanja in zaščite Pi-jeve verige blokov lahko vozlišča posameznikom omogočajo tudi skupno rabo računalniških virov in za to pošteno nadomestilo. Takšni viri vključujejo: procesorsko moč, prostor na disku in pasovno širino omrežja. To niso naši neposredni načrti, vendar so vse možnosti, ki bi lahko prišle še naprej. Oglejmo si primere uporabe za vsako:

Prostor na disku: predstavljajte ga kot decentraliziran šifriran Dropbox, ki ljudem omogoča, da dobijo nadomestilo za varno shranjevanje datotek. Pri njegovi izvedbi je lahko podoben BitTorrentu, ker bodo datoteke shranjene v decentraliziranem omrežju vozlišč, hkrati pa mehanizmi vstavljanja lahko zagotovijo, da so vse datoteke, shranjene v omrežju Pi, v celoti licencirane (npr. Če datoteka krši nekatere pravice, oseba, ki je naložila datoteko, izgubi svoj delež / najemnino v datoteki). Da bi to postavili v perspektivo, Core Team mesečno plačuje na tisoče dolarjev Amazon AWS za shranjevanje izvornih datotek vozlišča Pi, da jih lahko pionirji prenesejo. Na enak način to počnejo tudi druga spletna mesta in aplikacije. Namesto da bi ta spletna mesta plačevala Amazonu, bi ta strošek lahko plačevala pionirjem, ki uporabljajo Pi, in tako ustvarjala možnost pasivnega dohodka operaterjem Pi Node.
Pasovna širina omrežja. Ta primer uporabe je znan tudi kot omrežja za dostavo vsebin (CDN – Content Delivery Networks) in je način, kako lahko internet meri. Na primer, aplikacija Pi (tako kot katera koli aplikacija ali spletno mesto) (i) vsebuje grafike (slike, videoposnetke itd.) In (ii) mora strežniku postavljati posamezna vprašanja (npr. Kakšno je moje stanje). Medtem ko morajo posamezna vprašanja doseči bazo podatkov Pi, da bodo nanje odgovorili, je velika večina grafik enaka za vse člane in nanje lahko odgovori decentraliziran strežnik v bližini te osebe. Tako na primer, ko pionirka v Parizu odpre svojo aplikacijo, ji logotip Pi pride s strežnika v Parizu, ki ga upravlja naš partner CDN, medtem ko njeno stanje izvira iz baze Pi v San Franciscu. Ta postopek izjemno pospeši aplikacijo, saj je večino podatkov mogoče hitro dostaviti iz bližnjega podatkovnega centra in ni treba potovati na velike razdalje čez Tihi ocean. Vse glavne aplikacije in spletna mesta v internetu uporabljajo CDN-je za dostavo svoje vsebine. Še enkrat, da bi to postavili v perspektivo, Pi mesečno porabi tisoče dolarjev za naše ponudnike CDN. Toda pri omrežju Pi z omrežjem porazdeljenih vozlišč tak posrednik ne bi smel biti potreben, če je na vseh koncih sveta več deset tisoč vozlišč Pioneer. Verjetno vam je bližje pionir kot kateri koli strežnik CDN. Kaj pa, če bi Pi Nodes lahko uporabili svojo neuporabljeno pasovno širino omrežja za delovanje kot decentraliziran CDN? Če bi lahko ustvarili tak CDN trg za pionirje, bi lahko prejemali dodaten pasivni dohodek za upravljanje svojih vozlišč.
Procesorska moč. Vsak računalnik ima enega ali več procesorjev (CPU) in ti CPU so čez dan večinoma neuporabljeni, ponoči pa popolnoma neuporabljeni. Pomislite na svoj procesor bolj kot na avtomobil: večinoma sedi na vašem parkirišču in čaka, da ga uporabite, ko ga potrebujete. Hkrati veliko podjetij plačuje velike mesečne naročnine pri najemu strežnikov pri ponudnikih v oblaku, kot je Amazon AWS. Potencialno bi Pi Network lahko povezal podjetja s Pioneerji, ki jih zanima izposoja neporabljenega CPU-ja? Glede na našo statistiko Pi Node je vsak dan več kot 380.000 CPU jeder, ki jih upravlja Pi Nodes, in so bila v povprečju neuporabljena 69% časa.
Dobra stvar pri skupni rabi računalniških virov je, da bi lahko vsi delno sodelovali tudi pri njihovi delitvi.

Poleg tega je zaradi tega, kako smo tehnično strukturirali programsko opremo Pi Node, te funkcije mogoče nadgraditi kot Docker Containers poleg naše programske opreme Node, zato ni nujno, da razvoj takih modulov prihaja iz osrednje skupine.

Priporočamo, da te ideje jemljete kot razmislek, nanje dodate svoje kreativne ideje in se pridružite Core Teamu pri skupni prihodnosti!

Pi COiNVENTION 2020
Prvi dan posnetkov

 

 

Vir: Pi app pozdravni zaslon minepi.com

V prevodu so možne napake za katere se že v naprej opravičujemo.

-Ekipa Slovenije-

Spread the word. Share this post!