PI KONVENCIJA 3.DEL

Pripomoček, platforma in aplikacije
Dobrodošli na tretjem zasedanju konvencije! To je zasedanje Pi govorcev, na katerem se Pi Core Team sprva pogovarja o posodobitvah in načrtih za platformo Pi Apps in aplikacije Core Team, čemur sledi nekaj videoposnetkov neodvisnih razvijalcev, ki predstavljajo svoje aplikacije ali ideje in kako bi se radi integrirali z Pi.

V pogovoru Core Team-a bomo razpravljali o 1) nekaterih navodilih na visoki ravni za aplikacije Pi, 2) o nekaterih posodobitvah izdelkov in tehnologij in načrtih o platformi Pi in 3) o potencialnih aplikacijah, ki jih lahko Core Team ustvari ali jih vodimo. , v upanju, da slišim, kaj o teh aplikacijah mislijo pionirji.

Pomen uporabnosti in usmeritev aplikacij Pi
Aplikacije Pi so pomembne za ustvarjanje uporabnosti in dejanske vrednosti v ekosistemu Pi. Aplikacije lahko gradijo Core Team ali neodvisni razvijalci. Platforma je ena glavnih strategij skupine Pi Core za decentralizacijo razvoja ekosistema Pi in izkoriščanje moči naše svetovne skupnosti za doseganje širine in obsega tradicionalnih gospodarstev. Za gradnjo ekosistemov obstajata dve vrsti aplikacij: 1) aplikacije z ekonomskimi spodbudami ali poslovnim modelom za razvijalce in 2) aplikacije brez poslovnega modela, ki pa so bistvene za infrastrukturo in dokončanje ekosistema.

Tip 1: Aplikacije s poslovnimi modeli
Aplikacije s poslovnimi modeli pomenijo, da lahko s poslovnimi transakcijami znotraj svojih aplikacij zaslužijo Pi, na primer Pi, ker olajša nakup blaga ali storitev ali neposredno prodajo v Pi Pioneers-u. Te aplikacije sprejemajo lastne neodvisne izdelke, tehnologijo in poslovne odločitve, npr. katere funkcije ali funkcije vključiti v aplikacijo in koliko zaračunati.

Pri tej vrsti iščemo aplikacije, ki ustvarjajo resnične pripomočke Pi, povečujejo uporabo Pi in prispevajo k rasti ekosistema. Na primer aplikacije, ki olajšajo prodajo in nakup blaga in storitev, npr. tržnice, aplikacije za izmenjavo storitev, aplikacije, ki neposredno prodajajo blago ali navidezno blago ali družabne aplikacije, aplikacije, ki zaračunavajo naročnine za vsebino ali storitve, ki jih ponujajo. Za začetne aplikacije bi upoštevali tudi lahke aplikacije, kar pomeni, da je večina Pioneerjev enostavna in enostavna za razumevanje ter da ima preprost mehanizem integracije v Pi, npr. Zabavne igre z nakupi v igri, družabne aplikacije ali aplikacije za meme, vplivajo na aplikacije, kjer vrednost in viri, izmenjani v Pi, ostajajo na področju prenosljivosti na internetu, medtem ko bodo kasneje na platformo vgrajeni večji težki programi. Težke aplikacije se tukaj nanašajo na aplikacije, ki poleg spletne izmenjave vrednosti zahtevajo tudi dejavnosti v fizičnem svetu, kot so zaloge, dobavne verige in logistika. Razlog za naročilo je v skladu z našim interaktivnim postopkom oblikovanja, pri katerem nam lahko majhne aplikacije najprej pomagajo odpraviti morebitne težave in izboljšati spletne procese, kako platforma, aplikacije in Pionirji medsebojno delujejo v smislu tehnične integracije, uporabniške izkušnje in ekonomičnost, preden te procese uvede in zmeša z usklajevanjem fizičnega sveta, ki ga zahtevajo težke aplikacije.

Tip 2: Ekosistemske aplikacije
Ekosistemske aplikacije so aplikacije, ki morda nimajo poslovnega modela, so pa ključne za infrastrukturo ekosistema Pi. Namen takšnih aplikacij je odpraviti pomanjkljivosti, olajšati rast ekosistema in koristiti skupnemu dobremu omrežja. Takšne projekte lahko razvije določen tuji razvijalec ali pa jih vodi skupnost ali Core Team prek odprtokodnih projektov z množičnim izvajanjem iz skupnosti. Nekatere od teh aplikacij nimajo nujno poslovnega modela v Pi in bodo ali bi morale biti brezplačne za skupnost, na primer primerljiva odprtokodna rešitev KYC. Nagrade za prispevke k takšnim projektom so lahko podpore skupnosti s pomočjo donacij Pia iz Pioneerjev, programov nagrajevanja ali Pi množičnega financiranja. Osrednja skupina bo še naprej oblikovala konkretne mehanizme s prispevki skupnosti, raziskovala in izvajala načine za podporo tovrstnim aplikacijam in razvijalcem, ki bodo vodili to vrsto aplikacij. Zaradi narave ekosistemskih aplikacij vodilni razvijalec ne bo odločal izključno o takšnih aplikacijah, vključno z njihovo funkcionalnostjo, funkcijami, ekonomičnostjo aplikacij, temveč jih bo vodila skupina Pi Core in povratne informacije skupnosti, da bodo zadovoljile potrebe ekosistema. in so v skladu z interesi skupnosti.

Vloga Core Team
Zgoraj omenjene vrste aplikacij so povezane z globino sodelovanja Core Team-a. Pri aplikacijah tipa 1 z lastnim poslovnim modelom sodelovanje Core Team vključuje zagotavljanje platforme skupaj s potrebno tehnično podporo, npr. SDK in API, ocenjevanje in sprejemanje odločitve o tem, ali bodo navedeni na platformi Pi, in njihovo ohranjanje vedno v skladu s politikami in interesi Pi ekosistema. Nasprotno pa bodo ekosistemske aplikacije tipa 2 brez poslovnih modelov poleg istih stvari kot aplikacije tipa 1 vključevale tudi svetovanje in usmerjanje, oblikovanje mehanizmov in določanje politik, ki spodbujajo te razvijalce in olajšajo tak razvoj, in kdaj mobiliziranje skupnosti za podporo njihovemu razvoju.

Aplikacije, ki se jim je treba izogniti
Seveda se pri obeh vrstah aplikacij želimo izogniti domiselnim aplikacijam, ki poskušajo igrati sistem ali aplikacije, ki niso skladne z zakonodajo ali Pi-jevimi politikami. Na primer lažne aplikacije, ki v resnici ne olajšajo dejanskih transakcij blaga in storitev, so pa v bistvu kanal za zlonamerne ljudi, ki prevarajo pionirje za denar ali podatke ali špekulativne ljudi, da prodajo Pi za fiat in druge kriptovalute, da organizirajo nepooblaščene izmenjave Pi pod mizo ali za kopičenje Pi. Prav tako se bomo držali stran od kakršnih koli aplikacij, ki bodo v nekaterih regijah sprožale regulativna vprašanja, na primer igre na srečo ali igralniške igre.

Postopek lahko vključuje ocenjevanje osrednje skupine, vrednotenje odborov skupnosti ter nadaljnje spremljanje in revidiranje širše skupnosti, da se zagotovi skladnost zakonodaje in politik družbe Pi, usklajenost z osnovnimi vrednotami in strategijami mreže Pivo ter koristi za skupno dobro skupnosti Pi in na splošno človeštva.

Posodobitve platforme in načrti
Izdaja platforme Q2
V drugem četrtletju 2020 smo skupnosti predstavili prototipe platforme Pi Apps skupaj s prvo neodvisno aplikacijo. Imeli smo več ponovitev prototipov, da smo odpravili napake in izboljšali razširljivost in uporabniško izkušnjo, konec maja pa smo končno napovedali SDK za razvijalce in testiranje Sandbox.

Pi SDK, ki je izšel v drugem četrtletju, razvijalcem omogoča, da razvijejo svoje programe v katerem koli programskem jeziku, ki jim je bolj všeč, in se integrirajo z vmesnikom platforme Pi prek Javascripta v frontendu. Da bi se razvijalci lahko integrirali s Pi, smo sprejeli standardne industrijske tehnologije, kot so HTML, CSS in JavaScript, tako da se lahko bolj osredotočijo na gradnjo aplikacij, namesto da bi zapletene tehnologije delovale. Aplikacije neodvisnih proizvajalcev Pi bodo sprva prizadevale Pi-ov hrbtni del, tako da bodo lahko ponavljale zasnove svojih aplikacij in ugotavljale primere uporabe in ciljne skupine. Ko so pripravljeni in veriga blokov začne delovati, se bo njihov zaledni prostor lahko prilagodil, da bo neposredno dosegel Pi Testnet ali Mainnet in sčasoma dosegel decentralizacijo. To zagotavlja, da sta razvoj uporabnosti in decentralizacija vzporedna in ne zaporedna.

V tretjem četrtletju smo upali, da se bodo razvijalci lahko poigrali s sproščenimi SDK in Sandbox ter raziskali, kaj bi lahko zgradili na Pi. Nekaj ​​primerov bomo videli kasneje v predstavitvah za razvijalce po pogovoru s Core Teamom.

Naslednji koraki za platformo Pi
Naslednji korak za platformo Pi je povečati svoje funkcionalnosti za tretje razvijalce, da razvijejo popolnoma funkcionalne aplikacije s sposobnostjo zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, hkrati pa izboljšajo razširljivost, varnost celotnega sistema Pi v primerjavi s platformo Pi in zaščito zasebnosti uporabnikov.

Najprej bi radi razvijalcem ponudili končne točke SDK, da izkoristijo razširljivo zaledje baze podatkov omrežja Pi. V našem SDK-ju bomo zgradili objekt uporabniškega stanja za aplikacije tretjih oseb, da bomo lahko nadaljevali z uporabniško izkušnjo, npr. zmožnost uporabnikom, da nadaljujejo tisto, kar so zaustavili od prejšnjih obiskov. To je pomembno za skoraj vse aplikacije, da zagotovijo skladno uporabniško izkušnjo. Če navedete to končno točko, bodo razvijalci lahko shranili stanje za vsakega od svojih uporabnikov neposredno v zaledje Pi, ne da bi morali razporediti lastne strežnike ali hraniti podatke v prednjih tehnologijah, kot sta »piškotki« in »lokalna trgovina«, ki so nezanesljiv, ko se uporabnik odjavi ali spremeni svojo napravo. Čeprav bodo zahtevnejše aplikacije vedno zahtevale lastno zaledje, bo ta funkcionalnost SDK omogočila delovanje številnih enostavnejših aplikacij brez skrbi za strežnike.
Drugič, platforma bo lahko omogočila preverjanje pristnosti za uporabo programov drugih proizvajalcev, ne da bi morala nujno deliti njihova uporabniška imena Pi. V trenutni različici platforme sta dostop in uporaba neodvisnih aplikacij odvisna od pripravljenosti uporabnika, da deli svoja uporabniška imena Pi. Čeprav je izbira, ali jo želite deliti ali ne, v celoti v rokah uporabnika, če ne bo delil uporabniškega imena Pi, bi to pomenilo nezmožnost uporabe določene neodvisne aplikacije. V naslednjih različicah platforme bi radi poenostavili preverjanje pristnosti za uporabo aplikacij drugih proizvajalcev, da bi zagotovili boljšo zaščito zasebnosti uporabnikov, hkrati pa ohranili njihovo sposobnost uporabe aplikacij drugih proizvajalcev. Sčasoma bo platforma omogočila neodvisnim aplikacijam, da zahtevajo določene informacije o uporabniku, in uporabniku omogočila, da sprejme ali zavrne vsakega od njih.
Platforma želi zagotoviti več funkcionalnosti in dostopnosti za aplikacije neodvisnih proizvajalcev, da lahko izkoristijo infrastrukturo sistema Pi in skupnosti Pi, na primer možnost, da aplikacije tretjih oseb ustvarijo svoje klepetalnice Pi prek SDK za interakcijo z svojim uporabnikom in pritegnite druge Pioneerje, da se jim pridružijo.
Razvijalcem bomo omogočili ustvarjanje povezav po meri, ki bodo uporabnike vodile neposredno do predvidenega mesta razvijalca v njihovi aplikaciji, postopek, imenovan »globoka povezava«. Tako bodo lahko nove uporabnike neposredno povabili v svoje aplikacije, ne da bi jim bilo treba najprej iti skozi splošni potek dela aplikacije Pi. Na ta način bodo omogočene tudi izkušnje, ko en uporabnik nemoteno komunicira z drugim. Na primer, v igri, ki temelji na krogu, uporabnik dobi povezavo, ki ga vodi neposredno do vmesnika igre, kjer se mora premakniti; na tržnici lahko uporabnik odide neposredno na kraj, da preveri določen izdelek; v aplikaciji meme lahko uporabnik deli določen mem, drugi pa lahko ob kliku na to povezavo neposredno preusmerijo na ta meme.
Platforma bo postopoma sprostila tudi več funkcij, ki jih bodo razvijalci lahko integrirali z valuto Pi. V trenutni različici lahko razvijalci od Pioneers zahtevajo plačila. Kasnejše različice bodo razvijalcem omogočile plačilo Pioneerjem, s čimer bodo dokončale zanko dvosmernih plačil med razvijalci aplikacij in Pioneerji. Popolna zanka transakcij je pomembna za omogočanje nekaterih aplikacij. Kot smo razpravljali v napovedi strategije Pi Phase 2 marca 2020, se bomo najprej osredotočili na omogočanje aplikacij tretjih oseb v sami aplikaciji Pi, preden bomo omogočili sistem Pi Payment za popolnoma zunanje aplikacije. Tehnično to pomeni, da bo razpoložljivost določenih končnih točk API prilagojena potrebam neodvisnih aplikacij v aplikaciji na podlagi razlogov, kot sta učinkovitost in varnost, namesto da bi zunanjim aplikacijam omogočili izvajanje plačil Pi, kar bo pridi še po črti. Tako bodo končne točke API, ki jih bomo dali na voljo v nadaljevanju, preverjanje veljavnosti plačil razvijalcu aplikacije in zagotavljanje nadzora zasebnosti med Pioneerjem in aplikacijo.

Aplikacije, ki jih je sprožila Core Team
Skupina Pi Core bo razvila in izboljšala nekatere aplikacije ali vodila nekaj ekosistemov, eksperimentirala in ustvarila pripomoček Pi, zgradila ekosistem in organizirala skupnost. Predstavili vam bomo nekaj aplikacij, ki jih Core Team razmišlja o izboljšanju in izgradnji samih, ali pa bodo vodili neodvisne razvijalce ekosistemov, dokler ne bomo prispevali skupnosti, da jim bomo dali prednost. Radi bi slišali, kaj o teh aplikacijah mislijo pionirji po ogledu te seje, da se lahko odločimo, kako bomo v prihodnje porabili svoj čas in sredstva. Prosimo, izrazite svoje misli v temi na začetnem zaslonu. Upoštevajte, da je poslanstvo Core Team 2. faze doseči ustvarjanje vrednosti s pomočjo uporabnosti in decentralizacije, hkrati pa rasti skupnost in graditi ekosistem.

Aplikacije za izboljšanje in izdelavo
Klepeti
Pi Chats je bila najstarejša in najpogosteje uporabljana aplikacija v Pi. Tu potekajo globalni pogovori skupnosti Pi, kjer stari pionirji razpravljajo o Piju in se družijo in kjer novim pionirjem pomagajo vrstniki, ko spoznajo Pi. V zadnjih nekaj mesecih smo dodali novo funkcijo dodatkov, Teme, da bi olajšali forumske in tematske razprave. Nato bi radi izboljšali klepete Pi, vključno z boljšimi funkcijami moderiranja, splošno organizacijo in uporabnostjo ter boljšim sistemom za nadzor neželene pošte, samodejno ali z množičnim izvajanjem. Jedrna skupina je preučevala in preučevala mehanizme za vključitev uporabe Pi v klepetih Pi za nadzor neželene pošte in trolov ter za doseganje bolj konstruktivnih pogovorov. Če so takšni poskusi uspešni, ne samo, da bi pomagali eksperimentirati s pripomočkom Pi, ampak koristi tudi skupnosti, ker bodo Pioneerji bolj uživali v klepetih in prek klepetov Pi lahko organizirajo več dejavnosti skupnosti.

Kanal za socialne medije na domačem zaslonu
Do zdaj je domači zaslon aplikacije Pi uporabljal samo Core Team za objave in organiziranje dejavnosti skupnosti. Na nek način je Core Team edini ustvarjalec vsebine na kanalu za začetni zaslon. Načrtujemo pa, da bomo počasi odprli kanal za začetni zaslon za predvajanje več vsebin, ki niso Core Team sama. Na primer, kanal na začetnem zaslonu je mogoče najprej odpreti vsebini, ki jo ustvarijo moderatorji klepetov, ki lahko za skupnost zagotovijo majhno število izobraževalnih vsebin o Pi, da lahko poleg odgovorov v klepetih odgovori tudi na vprašanja Pioneerjev. Nato jo je mogoče odpreti dobrim ustvarjalcem vsebin na internetu tudi zunaj omrežja Pi, npr. vplivneže v YouTubu ali Instagramu, da v aplikacijo prinesejo zanimivejšo vsebino za pionirje in preizkusijo pripomoček Pi. Vsebina se lahko razširi od sprva samo o Pi do bolj kakovostne vsebine. Seveda Core Team pričakuje, da bo vključil določeno uporabo Pi za kuriranje vsebine in organiziranje dostopa ustvarjalcev, ki niso člani osnovne ekipe, do kanala na začetnem zaslonu, ki doseže milijone pionirjev. To ni le del poskusnega programa Pi, temveč tudi poskuša uvesti novosti o tem, kako lahko kakovostne vsebine dosežemo in porabimo v družabnih medijih. Znotraj Core Team imenujemo to idejo: redek kanal v družabnih omrežjih, v nasprotju s trenutno bogatimi milijoni kanalov v družabnih omrežjih, kjer lahko vsak gosti, npr. na Instagramu, YouTube. Takšna številčnost kanalov ustvarja tudi nizko razmerje med signalom in šumom, preobremenjenost informacij in sinusov informacij zaradi kuriranja algoritma strojnega učenja. Omejen kanal družbenih medijev Pi poskuša rešiti takšne težave z družbenimi mediji z zagotavljanjem visoko signalne vsebine z moderiranjem žetonskega mehanizma in kuriranjem človeške množice.

Aplikacije za vodenje
Aplikacija za prevajanje Crowdsourcing
Ker so pionirji s skoraj vseh koncev sveta, je dejstvo, da je naša aplikacija samo v angleščini, ovira za naše uporabnike, da razumejo vizijo, poslanstvo ali na splošno delovanje aplikacije in je bilo za naše obstoječe težko uporabnikom, da pojasnijo potencialnim novim uporabnikom. Prevod aplikacije v različne jezike je nekaj, za kar je skupnost zahtevala in kar želimo zgraditi. Medtem ko lahko Core Team prevode aplikacije gradi centralizirano, Core Team želi neodvisne razvijalce ekosistemov usmeriti k ustvarjanju aplikacije za množično prevajanje. Aplikacija za prevajanje, ki temelji na množičnem izvajanju, nam bo omogočila, da bomo breme prevodov decentralizirali na neomejeno število jezikov na svetu, poleg tega pa bo sprotno zagotavljalo gibčnost, ko bodo v aplikacijo nameščene nove posodobitve ali vmesniki. Ta aplikacija za prevajanje bo prejemala prostovoljne prevode vseh besedil aplikacije Pi, vključno z dejanji aplikacije, navodili ali vsebino napovedi. Prav tako bo treba vzpostaviti mehanizem za ocenjevanje, izbiro in potrjevanje s strani drugih vrstnikov, da se zagotovi natančnost prevoda v določene jezike. Nato se samodejno priključi na zaledje aplikacije Pi, tako da lahko telefoni z določeno jezikovno nastavitvijo prikažejo našo aplikacijo v tem jeziku. Ta aplikacija bo v prvi vrsti ekosistemska aplikacija v korist skupnosti.

Rešitve skupnosti KYC
Pi ima strogo politiko enega računa na osebo. To zahteva visoko stopnjo natančnosti, da se ugotovi, da so člani mreže resnična človeška bitja, da se posameznikom prepreči, da bi Pi lahko kopičili z nepravičnim ustvarjanjem lažnih računov. KYC je torej pomemben in potreben postopek v našem ekosistemu. Trenutni Pi KYC izvaja neodvisni ponudnik KYC. Kot smo že večkrat omenili, je končni cilj omogočiti vsakemu Pioneerju v mreži, da prenese KYC ali sčasoma dokaže svojo človečnost za Mainnet. Zaradi stroškov, pokritosti in dostopnosti s strani pionirjev v različnih regijah upamo, da bomo razvili decentraliziran, zanesljiv in poceni KYC postopek, prilagojen skupnosti Pi. Upamo, da bo ta projekt projekt, ki ga bo vodil Core Team in bo izviral iz skupnosti, ker je vsem Pioneerjem pomembno, kako se izvaja KYC, in tudi zato, ker se lahko tretji razvijalci iz različnih regij bolj zavedajo različnih regionalnih izzivov ali težav v KYC. proces. Osrednja ekipa bo vodila projekt, vendar pozdravlja pionirje in razvijalce, ki jih zanima reševanje tega problema na splošno ali posebej za različne regije, da prispevajo ideje in inženirski čas. Če projekt izvira iz skupnosti, mora biti koda projekta KYC odprtokodna, tako da je lahko javno preverljiva. Od skupnosti smo prejeli veliko predlogov KYC. Ta projekt upa, da bo zbral takšne navdušence v skupnosti in še več, da bodo skupaj razvili našo skupnostno rešitev KYC. Eden izmed takšnih predlogov članov KYC članov skupnosti bo predstavljen po tem predavanju.

To so aplikacije, ki jih je Core Team razmišljal o izboljšanju, gradnji ali vodenju, zato želimo slišati, kaj mislite.

Po pogovorih Core Team so razgovori razvijalcev tretjih oseb. Preko aplikacij za zvočnike za razvijalce konvencij smo prejeli veliko prijav in razkrili nekaj zanimivih idej in razmišljanj Pioneerjev o potencialnih aplikacijah za platformo Pi. Izbrali smo nekaj takšnih razvijalcev, ki so lahko izrazili svojo aplikacijo ali idejo, in predstavitev predstavili v videoposnetku, ki ga bomo tukaj predstavili. Kasnejše predstavitve vključujejo tudi posodobitev naše prve neodvisne aplikacije – FeverIQ, o tem, v kaj so se spremenili Pioneerjevi prispevki k njihovi aplikaciji.

Omejitev odgovornosti: Izbira aplikacij, ki bodo predstavljene na konvenciji, ne pomeni sprejemanja aplikacije, ki bo nameščena na platformi Pi. Izbira aplikacij za razmestitev bo kasneje ločen postopek. Konvencija je namenjena spodbujanju razprav in nadaljnjemu spodbujanju novosti.

Vedno z vami Ekipa Slovenije.

Spread the word. Share this post!