Nicolas Kokkalis Op-Ed
@PiCoreTeam
21. januar – 4:24
Nicolas Kokkalis, eden od dveh ustanoviteljev omrežja Pi Network, je napisal članek o »Preverjanju identitete s pomočjo človeka v dobi umetne inteligence«. Preberite celoten članek zgoraj. https://minepi.com/blog/nicolas-kokkalis-oped
Človeško preverjanje identitete v dobi umetne inteligence
Skupnosti, celo (še posebej) digitalne skupnosti, potrebujejo ljudi. Toda kako lahko dokažete njihovo človečnost v velikem obsegu? V primeru omrežja Pi, ogromne svetovne skupnosti, ki jo poganja najbolj razširjena kriptovaluta, ki se rudari z mobilnimi napravami na svetu, je bila skrivnost ravnovesje med visoko tehnologijo in ljudmi. Uspeli smo z ustvarjanjem izvorne rešitve KYC.
Gradnja kripto skupnosti v dobi umetne inteligence
Kripto ekosistemi, kot so Ethereium, Solana ali Pi Network, so skupnosti, ki jih sestavljajo različni akterji – od končnih uporabnikov in razvijalcev do rudarjev in validatorjev. Kljub temu ustvarjanje uspešne in dolgotrajne skupnosti zahteva znatna znanja in sredstva. Videli smo, da tradicionalna družbena omrežja, kot sta Facebook in Twitter, uporabljajo algoritme, ki jih poganja umetna inteligenca, da povečajo svoje baze uporabnikov, vendar je to lahko problematično.
Facebook se je leta zanašal na algoritme, ki jih je poganjala umetna inteligenca, za razvrščanje in priporočanje vsebine uporabnikom na podlagi njihovih spletnih preferenc in vedenja. Čeprav je to na začetku dobro delovalo, je samo zanašanje na algoritme umetne inteligence povzročilo vrsto nepredvidenih posledic: z izkrivljenim pogledom na surovo angažiranost kot najvišjo dobrino so lahko ti algoritmi izvajali nesocialna dejanja, od ustvarjanja odmevnih komor do povečevanja človeških pristranskosti z diskriminacijo. https://www.reuters.com/…/amazon-scraps-secret-ai…
Pred kratkim je bila zelo oglaševana ponudba CEO Tesle Elona Muska za nakup Twitterja v vrednosti 44 milijard dolarjev https://edition.cnn.com/…/elon-musk-twitter…/index.html zavrnjena ob enajsti uri zaradi domnevne razširjenosti lažnih računov in bot-ov za neželeno pošto, ki jih omogoča pomanjkanje človeškega preverjanja. Sama količina neželene pošte je privedla do vprašanja celotne vrednosti Twitterja: z neželeno pošto, ki potencialno napihuje število ogledov za oglaševalce, medtem ko frustrira uporabnike, je jasno, da je umetna inteligenca pri roki padla. Ta incident poudarja pomen preverjanja uporabnikov ter skrbnega spremljanja in nadzora izdelkov AI – umetne inteligence.
Medtem ko so roboti za neželeno pošto in drugi dejavniki pestili in škodovali nekaterim spletnim skupnostim, lahko še vedno vidimo ogromen vpliv, ki so ga uspele povzročiti pomanjkljive in človeške skupnosti. Redditova skupnost podobno mislečih špekulantov na stavah Wall Street je vedno znova uspela narediti globalni finančni vpliv, vse pa je bilo zgrajeno okoli resničnih ljudi.
Razmislite o Turingovem testu v velikem obsegu: kako lahko podjetja preverijo, ali so njihovi ljudje resnični?
Skladnost s strožjimi predpisi
Preverjanje identitete strank je zapleten posel, ki zahteva razširljivost in varnost osebnih podatkov. Težavo za tehnološka podjetja, kot so družbena omrežja in kripto aplikacije, otežuje potreba po upoštevanju vse strožjih predpisov – od obravnave uporabniških podatkov do izvajanja KYC.
KYC (ali »Know Your Customer«) zavezuje finančne institucije k izvajanju rutinskih preverjanj identitete in preteklosti svojih strank pred uporabo njihovih platform in je del širšega nabora ukrepov za boj proti pranju denarja in drugim nezakonitim dejavnostim. KYC, ki se je nekoč nanašal le na bančni sektor, je zdaj čedalje bolj zahtevan od podjetij v sektorju kriptovalut, od borz in posrednikov do ponudnikov denarnic in drugih storitev. In s širitvijo Web3 in nenehnim prizadevanjem za nagrajevanje digitalnih uporabnikov bo pomen KYC le še večji.
Na žalost so stroški KYC lahko previsoki za številna kripto zagonska podjetja. Po upoštevanju več dejavnikov, od ročnih delovnih ur in zaposlovanja osebja do cene orodij za skladnost in njihove implementacije, lahko podjetja porabijo stotine milijonov dolarjev za preverjanje. Tudi pri znižanih in pogosto oglaševanih cenah KYC od 1,49 USD do 2,05 USD https://www.veriff.com/blog/veriff-vs-persona na uporabnika ta rešitev preprosto ni razširljiva ali stroškovno učinkovita za zbiranje velikih baz uporabnikov.
Poleg tega lahko KYC povzroči trenja, ko gre za vključitev novih uporabnikov, kar predstavlja novo in težavno oviro za vstop. Samo v Združenem kraljestvu je na primer ena četrtina novih vlog opuščenih zaradi trenja KYC.
To razkriva osrednjo ironijo KYC: v svoji nepotrpežljivosti smo pogosto preveč človeški, da bi dokazali svojo človečnost.
Rešitev za razširljivo KYC
Da bi rešili to dilemo KYC, verjamemo, da bosta dizajn, osredotočen na človeka, in razširljiva tehnologija omogočili, da bo prihodnost Web3 transparentno in pravično nadomestila uporabnikom, hkrati pa ohranila tako osebno anonimnost kot zakonsko skladnost.
Omrežje Pi je bilo ustanovljeno na sintezi znanstvenih dejstev in človeških resnic – kot doktorji univerze Stanford lahko od nas pričakujete toliko.
Pravimo “znanstvene resnice”, ker verjamemo, da je resnica v vsem, kar počnemo, da bi se približali in preizkusili naše hipoteze v oblikovanju, strategiji in upravljanju. Vodijo nas nespremenljiva dejstva matematike in vedno analiziramo empirične podatke za informiranje o naslednji ponovitvi.
Ko rečemo »človeške resnice«, odražamo dejstvo, da noben projekt ni zgrajen v vakuumu: vse, kar počnemo, izkusijo resnični ljudje, na resničnih mestih, z resničnimi življenji, čustvi in izkušnjami, ki lahko vplivajo na njihovo dojemanje. Nekatere človeške resnice so temeljne; drugi so voljni. Pri vsaki ponovitvi upoštevamo tudi človeške resnice in potrebe skupnosti.
Ohranjanje ravnotežja med temi resnicami nas žene naprej, korak za korakom, ko naš projekt napreduje. Na primer, decentralizacija je ena od pomembnih lastnosti kripto omrežij in pomembna sestavina Pi-jeve vizije, vendar se ne želimo decentralizirati samo zaradi decentralizacije. Namesto tega smo sprejeli postopno decentralizacijo, ki temelji na stopnji industrije, pripravljenosti in ozaveščenosti glavnega občinstva, razvoju pripomočkov za tehnologijo veriženja blokov in fazi našega projekta, da bi upali, da bi na koncu dosegli decentralizacijo, ki je smiselna in trajnostna.
Pri Pi smo uporabili iterativne metode za vse vidike projekta, od naših strategij na omrežni ravni do testiranja majhnih funkcij izdelka v naši mobilni aplikaciji do razvoja modela žetona do procesa delovnega toka.
To razlikovanje nas ločuje od nekaterih vgrajenih modelov, ki se pred svojimi ljudmi zanašajo na svojo hipotezo o beli knjigi. Namesto tega uporabljamo naše povratne informacije in naše ponovitve, da informiramo in izboljšamo model žetonov in strukturo omrežja – vse za boljše izpolnjevanje potreb ljudi, ki jim služimo.
Rešitev KYC iz skupnosti Pi Network
Pi Network je zasnoval svojo domačo rešitev KYC, Pi KYC, kot odgovor na pomanjkanje razširljivosti, finančne dostopnosti in globalnega dosega drugih tržnih rešitev tretjih oseb. Z združevanjem znanstvenih in človeških resnic Pi KYC združuje strojno avtomatizacijo (AI) z množičnim, »hiperlokalnim« človeškim preverjanjem, da doseže natančen in učinkovit KYC za več kot 35 milijonov globalnih članov, ki so že na njegovi mobilni platformi.
Strojna avtomatizacija je odgovorna za obdelavo slik, ekstrakcijo besedila, odkrivanje lažnih ID-jev, preverjanje živosti in primerjavo slik. Človeško preverjanje medtem obdelujejo predhodno odobreni posamezniki, ki preverjajo redigirane podatke aplikacij KYC drugih članov in tako posameznikom preprečijo ustvarjanje lažnih računov.
Da bi rešil problem razširljivega KYC, se Pi KYC zdaj ponaša z robustno, samozadostno človeško validacijsko delovno silo v več kot 200 državah po vsem svetu (območja, ki predstavljajo približno 92,6 % svetovnega prebivalstva). Omrežje se nenehno širi z več kot 125.000 zaupanja vrednimi validatorji, ki potrjujejo aplikacije KYC po vsem svetu, katerih trud je nagrajen v Pi.
Poleg preprečevanja računov z neželeno pošto in preprečevanja zlobnih akterjev, Pi KYC pomaga omrežju, da izpolnjuje zakonske predpise, hkrati pa brez trenja razvija svojo uspešno skupnost. V dobi umetne inteligence je Pi Network zgradil decentralizirano razširljivo rešitev KYC, ki združuje strojno avtomatizacijo z množičnim človeškim preverjanjem za učinkovito in odzivno rešitev.
Pi KYC, ki izkorišča najboljše iz obeh svetov, omogoča omrežju, da zgradi pravno skladno kripto skupnost, ki je optimizirana za natančnost, zasebnost in globalno dostopnost. In kar je najboljše – v svojem bistvu je resnično človeško.
V resnici je za vsakega podjetnika težko vedeti, ali in kdaj bo njegov projekt uspešen, kar velja tudi za nas. Kar vemo, je, da ima Pi veličastno vizijo dostopnega in vključujočega omrežja in ekosistema, ki temelji na verigi blokov in ga poganja pošteno porazdeljena kriptovaluta. Z močjo skupnosti smo vsak dan bližje uresničitvi te vizije.
• • • •
Dr. Nicolas Kokkalis, https://www.linkedin.com/in/kokkalis/…vseživljenjski tehnolog, je ustanovitelj in vodja tehnologije pri Pi Network. Kokkalis ima obsežno ozadje na področju tehnologije veriženja blokov. V svojem zgodnjem doktoratu znanosti Kokkalis je ustvaril okvir za pisanje »pametnih pogodb« v porazdeljenih sistemih, odpornih na napake, preden sta bila uvedena blockchain in Etherium. Kot del svojega podoktorskega študija je predstavil in poučeval CS359B, razred decentraliziranih aplikacij na verigi blokov na Stanfordovem oddelku za računalništvo. Dr. Kokkalis lahko govori o tehničnem, finančnem in družbenem potencialu kriptovalut in njihovih omejitvah.
Ta članek se je prvič pojavil na TabbFORUM.
Ekipa Pi Slovenije, vedno z Vami
(neuradni prevod, ker nismo uradni prevajalci, se vam za vse napake iskreno opravičujemo, vedno smo tu za pomoč….. branje, sodelovanje… pa bo tudi vam pomagalo in globalni skupnosti…)

Spread the word. Share this post!