@PiCoreTeam
14. marec – 23:14
Vesel Pi dan 2023! Praznujmo 4. obletnico Pi Network-a od uradne predstavitve. Skupaj z izdajami novih izdelkov zagotavljamo smernice o tem, kako lahko Pionirji prispevajo k cilju zaprtega omrežja in približajo omrežje njegovemu obdobju odprtega omrežja. Oglejte si posebno sporočilo enega od ustanoviteljev, Nicolasa Kokkalis-a, in preberite celotno obvestilo o Pi Dnev-u za jasnost in podrobnosti.

@nicolas
VESELI PI DAN 2023 – naša 4. obletnica! Če želite slišati vznemirljive novice in izvedeti, kaj lahko vsakdo stori, da nas približa Open Network, si oglejte video in obvestilo na začetnem zaslonu.
URADNI VIRI –
Video – https://www.youtube.com/watch?v=4rirP54ECWQ (avtomatične prevode si lahko nastavite)
Obvestilo – https://minepi.com/blog/pi-day-2023/
Neuradni prevod –
Vsi na krovu, pionirji – danes je dan števila Pi!
Odkar je Pi Network uradno izšel pred 4 leti, smo slavili neverjetne dosežke, ki sta jih skupaj prispevala naša skupnost in osnovna ekipa – CT. Samo v tem preteklem letu je Pi Network omogočil inovativno rešitev množičnega KYC za vključitev milijonov Pionirjev brez lastnih stroškov, implementiral nov mehanizem dinamičnega rudarjenja v skladu s Pi-jevimi meritokratskimi načeli znotraj omejitev ponudbe, preselil milijone pionirjev ki so opravili KYC P v verigo blokov Mainnet in omogočili platformo Pi na Mainnet-u, obenem pa izdali številne uporabne API-je za razvijalce in orodja za gradnjo ekosistema.
Te pobude, skupaj s številnimi drugimi izboljšavami za ekosistem in infrastrukturo Pi, so pomagale prispevati k veliki produktivnosti in napredku, ki smo ga dosegli v zadnjem letu. Naše omrežje je še naprej raslo in doseglo več kot 45 milijonov angažiranih pionirjev, razporejenih po vsem svetu, kljub nedavnim neugodnim novicam in težavam kripto in blokovne industrije kot celote. Skupaj so Core Team in Pionirji komunicirali in izvajali naše skupne prednostne naloge, da bi zgradili projekt, ki odraža naše skupne cilje bolj poštenega, porazdeljenega omrežja, zgrajenega na Pi. Toda čaka nas še veliko dela!
V prihodnje poudarjamo, kaj lahko Pi Network – osnovna ekipa –CT , pionirji in razvijalci skupnosti – storijo skupaj, da dosežejo glavne cilje zaprtega omrežja:
1. Množično preverjanje identitete milijonov Pionirjev prek izvorne, razširljive rešitve KYC, ki ji sledi selitev stanja njihovega mobilnega rudarjenja v Pi Mainnet
2. Ustvarjanje pravih pripomočkov za kriptovaluto Pi prek ekosistema Pi
Cilji zaprtega omrežja so predpogoj za dosego odprtega omrežja, kot je pojasnjeno v beli knjigi iz decembra 2021. Doseganje ciljev zaprtega omrežja je odvisno od vseh članov skupnosti Pi.
Ta objava Pi dneva ni namenjena samo informativnim namenom, temveč tudi navdihovanju več skupnih prizadevanj. Poleg dosežkov, ki smo jih vsi dosegli, in vznemirljivih novic, ki jih delimo, boste našli posebne smernice o tem, kako si lahko Pionirji bolj raznoliko decentralizirano prizadevajo prispevati k omrežju Pi in mu pomagati hitreje doseči svoje cilje zaprtega omrežja – v temi “Kaj naredim za Pi”.
Kaj počne osrednja ekipa – CT
Hrbtenica Pi-ja so njegovi pionirji. Da bi opolnomočili te desetine milijonov angažiranih, razpršenih posameznikov, je osnovna ekipa gradila, usmerjala in usklajevala omrežne komponente, potrebne za rast, sodelovanje, sprostitev svojega potenciala, uporabo svojih talentov in raznoliko prispevanje k skupni viziji Pionirjev. Jedro rudarskega mehanizma Pi govori o bistvu tega meritokratskega procesa množičnih kolektivnih prizadevanj skupnosti Pi in o pravem pomenu decentralizacije – decentralizirana prizadevanja v kombinaciji s široko porazdeljenimi nagradami.
V trenutnem obdobju zaprtega omrežja je osnovna ekipa nadaljevala z izgradnjo infrastrukture in potrebnih funkcij, da bi Pionirju omogočila doseganje obeh ciljev. Poleg zgoraj navedenih dosežkov v preteklem letu danes napovedujemo nekaj vznemirljivih novih izdaj, ki bodo dodatno okrepile skupnost.
Današnja objava bo vključevala samo glavne nove ali nedavne izdaje. Podrobnejše posodobitve izdelkov in tehnologije o tem, na čem je osnovna ekipa delala zadnje 3 mesece, bodo na voljo ob koncu tega četrtletja.
KYC za vse!
Medtem ko je omrežje že zagotavljalo množični KYC, ker je bila večina omrežja upravičena, da se je za KYC prijavila kadar koli je želela, bomo aplikacijo KYC odprli za vse Pionirje!
Številni računi, na novo omogočeni za KYC, se bodo lahko prijavili na KYC prek programa Tentative KYC. To pomeni, da bodo v nasprotju z običajnim postopkom KYC aplikacije Tentative KYC šle skozi dodatna preverjanja, potem ko bodo predložile dokumente in prestale preglede validatorjev, preden prejmejo status »opravljeno«. Takšna dodatna preverjanja bodo združila novo predložene podatke za dodatno preverjanje njihove identitete. Program Tentative KYC daje računom z bolj zapletenimi lastnostmi možnost, da nadaljujejo s KYC in predložijo dokaz o svoji identiteti kot pravi ljudje, pri tem pa morajo biti previdni pri dodeljevanju statusa »opravljeno«.
Razlog za takšno uvedbo upravičenosti do KYC in selektivnega programa Tentative KYC je zagotoviti celovitost omrežja – previdno omogočiti, da čim več resničnih človeških Pionirjev opravi KYC, hkrati pa ujeti in preprečiti čim več lažnih in bot-ovskih računov. Ne samo, da je to pomembno za omrežje, ampak je tudi pošteno za vse prave pionirje, ki so pošteno rudarili v svojih računih.
Nov vmesnik Testnet Ecosystem z aplikacijami Testnet
Napovedujemo ekosistem Testnet, nov vmesnik za aplikacije Testnet v brskalniku Pi. Na splošno trenutni vmesnik Testnet Ecosystem ponuja Pionirju predogled, kako bi lahko izgledal Mainnet Ecosystem – osrednje središče izbranih aplikacij/pripomočkov s kriteriji Mainnet aplikacij.
Preko vmesnika Testnet Ecosystem lahko Pionirji raziskujejo aplikacije Pi v ekosistemu Pi, medtem ko lahko razvijalci skupnosti Pionirjem omogočijo, da izpostavijo svoje aplikacije Pi, da jih testirajo in ponavljajo, da sestavijo polnopravne aplikacije – vse to pomaga omrežju prepoznati in ustvariti resnično uporabnost. od Pi. Ta funkcija je v fazi uvajanja in bo dostopna zelo kmalu. Te aplikacije Testnet bodo dostopne vsem v ekosistemu Testnet na pogojni osnovi, v smislu »dovoli, vendar odstrani ob kršitvah«.
To pomeni, da so te aplikacije dovoljene v ekosistemu Testnet z minimalnimi začetnimi merili za povečanje odprtega sodelovanja in prepoznavnosti pri gradnji javnih služb skupnosti, glede na to, da so takšne aplikacije povezane samo s Pi Testnet. Ker pa te aplikacije niso skrbno preverjene ali preverjene, bi jih morali Pionirji uporabljati po lastni presoji s pričakovanjem, da so še v razvoju in da jih je mogoče odstraniti, če so kršitve teh aplikacij prijavljene in preverjene. Za aplikacije, ki so na voljo v ekosistemu Testnet, ni niti zagotovljeno niti zajamčeno, da bodo dostopne Pionirjem v ekosistemu Mainnet, ki bodo sprejeli drugačna izbirna merila in postopek.
Po eni strani bodo razvijalci spodbujeni, da izboljšajo kakovost aplikacij, da povečajo svojo upravičenost do ekosistema glavnega omrežja, po drugi strani pa bodo Pionirji vedno bolj sodelovali z ekosistemom, ko se bosta kakovost in količina aplikacij povečevali.
Ker je Pi Network močno poudarjal ustvarjanje pripomočkov v zadnjih nekaj mesecih prek različnih Hackathon-ov in pobud za razvijalce, je vmesnik Testnet Ecosystem velik korak naprej za povezovanje Pionirjev z vse večjim naborom uporabnih, zanimivih in zabavnih aplikacij. Ne pozabite, te aplikacije so za vas! Uporabite jih, pošljite povratne informacije razvijalcem aplikacij, pomagajte izboljšati te aplikacije in upajmo, da boste v njih lahko uživali ali kako drugače našli koristne!
Obvestite svoje ekipe, da začnejo KYC in selitev
Uvajamo novo funkcijo, ki omogoča Pionirjem, da delijo sporočila s člani svojih referenčnih skupin in varnostnih krogov, da jih opomnijo in spodbudijo, da začnejo svoj KYC in proces migracije. Ta funkcija bo spodbujala decentralizirana prizadevanja za pospešitev napredka omrežja pri KYC in migraciji, da se bomo lahko približali odprtemu omrežju.
Nedavni viri za razvijalce Pi
Osrednja ekipa je naredila več izboljšav virov za razvijalce, da bi dodatno podprla naš cilj Enclosed Mainnet (zaprtega omražja) ustvarjanja pripomočkov Pi. Ta prizadevanja so v skladu z omogočanjem platforme Pi v glavnem omrežju za podporo razvijalcem iz splošne skupnosti in najnovejšim hackathon – om 2023 Q1 z gradnjo ekosistema.
Dve pomembni izdaji, plačila od aplikacije do uporabnika in denarnice za razvijalce, sta objavljeni v Pi Testnetu in sta na voljo za integracijo in testiranje znotraj aplikacij skupnosti. Plačila med uporabniki omogočajo plačilne tokove med razvijalci aplikacij in člani. Denarnice za razvijalce so bile izdane na Testnetu kot posebne denarnice, v katerih lahko razvijalci aplikacij hranijo in uporabljajo Pi za aplikacije, ki jih razvijajo. Osnovna ekipa skupaj z razvijalci skupnosti preizkuša te funkcije, da zagotovi njihovo varnost in zanesljivost. Ko bo to testiranje končano, bodo te funkcije kmalu na voljo v glavnem omrežju Pi.
Poleg tega so bili uvedeni številni drugi viri in izboljšave za razvijalce (npr. portal za razvijalce in posodobitve Brainstorm), da bi podprli celotno okolje in sodelovalni proces gradnje s strani razvijalcev skupnosti in Pionirjev.
Ekosistemski programi
Osnovna ekipa je delala tudi na različnih programih za razvijalce in ekosisteme, ki so namenjeni spodbujanju gradnje in spodbujanju vseh pionirjev, da združijo moči pri ustvarjanju pripomočkov na Pi, kot so hackathon-s, PiOS in podpora razvijalcem. Več podrobnosti o nekaterih takšnih programih bo obravnavanih v poznejšem razdelku te objave.
Kaj počnejo razvijalci skupnosti
Hackathon
Številni razvijalci skupnosti so sodelovali v hackathonu Pi 2023 Q1, ki se je začel v začetku januarja in zaključil 5. marca. Več kot 360 končnih projektov, ki so jih predložili Pionirji po vsem svetu, je vključevalo različne močne primere uporabe, kot so aplikacije družbenih medijev, finančne aplikacije, tržnice, igre, novičarske aplikacije, ekosistemske aplikacije in še veliko več. Vsi pionirji so vabljeni, da pregledajo in posredujejo prispevke o teh prispevkih za hackathon v aplikaciji Pi Brainstorm.
Hackathon je spodbujal razvijalce skupnosti, da prispevajo k rasti omrežja Pi in ekosistema z izgradnjo mobilnih spletnih aplikacij za Pi, ki Pionirju prinašajo resnično uporabnost. Iščemo ustvarjalne aplikacije, osredotočene na pripomočke, ki kažejo potencial ekosistema razvijalcev Pi. Nekatere od nastalih aplikacij Pi bodo kmalu dostopne prek novih funkcij vmesnika Testnet Ecosystem, predstavljenega zgoraj.
Seznam, ki bo kmalu na voljo v ekosistemu Testnet, ne bo popoln seznam vseh prispevkov v hackathonu, niti niso v celoti preverjeni. Glede na to, da jih je veliko iz hekatonov, prosimo, raziščite s pričakovanjem, da imajo morda manjkajoče funkcionalnosti ali težave z razširljivostjo. Navedeni bodo za Pionirje, da vidijo, o kakšnih vrstah aplikacij Pi razvijalci naše skupnosti razmišljajo in jih izvajajo, raziščite in preizkusite njihovo funkcionalnost in uporabnost. Prav tako lahko navdihnejo druge razvijalce skupnosti, da ustvarijo več aplikacij.
Zmagovalci hackathona bodo objavljeni v drugem namenskem obvestilu po dnevu pi in po vključitvi prispevkov Pionirjev prek aplikacije Brainstorm. Zmagovalne aplikacije Hackathona bomo predstavili tudi v posebnem videu Hackathona.
Hvala, razvijalci skupnosti, ki ste sodelovali na hackathonu 2023. V bližnji prihodnosti bo na voljo veliko več programov za razvijalce in pionirje spodbujamo, da dobijo navdih in predložijo svoje projekte aplikacije Pi na prihodnjih dogodkih!
Kaj zmorejo pionirji
Čeprav so bili vsi ti dosežki vznemirljivi, je cilj, h kateremu nas vodijo, najbolj vznemirljiv od vseh: prehod z zaprtega na odprto glavno omrežje. Vendar pa je ta cilj mogoče doseči le, če si vsi udeleženci – osrednja ekipa, razvijalci skupnosti in pionirji – vsak zase prizadevajo pripraviti omrežju za njegovo zrelost in pripravljenost na obdobje odprtega omrežja.
V bistvu, če želimo, da Open Network pride prej, si prizadevajmo za to! Natančneje, zrelost in pripravljenost omrežja je mogoče pripraviti z usmerjanjem na dva konkretna cilja zaprtega omrežja, omenjena prej: 1) migracija KYC in Mainnet omrežja ter 2) ustvarjanje pripomočkov in izgradnja ekosistema.
Zdaj, ko so bile izdane in usklajene vse glavne bistvene infrastrukturne komponente za KYC in ekosistem, je čas, da Pionirji združijo moči in gradijo v smeri teh dveh ciljev zaprtega omrežja, da napredujejo proti odprtemu omrežju. Spodaj je nekaj konkretnih smernic o nekaj različnih načinih, kako lahko Poinirji dodatno prispevajo k obema ciljema, odvisno od njihovega posebnega zanimanja, veščin in virov.
Za množično selitev KYC in Mainnet:
1. Opravite KYC in se preselite. Prepričajte se, da ste sami pripravljeni na Mainnet. Z novo izdajo KYC lahko vsi Pionirji oddajo svoje prijave KYC. Če tega še niste storili, oddajte svoje prijave KYC zdaj. Ko opravite KYC, se prepričajte, da ste izpolnili kontrolni seznam glavnega omrežja za selitev na glavno omrežje (Sledite temu videoposnetku https://www.youtube.com/watch?v=96PunN6cyHE). Veliko število Pionirjev je opravilo KYC, vendar se še niso preselili na Mainnet, ker nekatere postavke na njihovem kontrolnem seznamu niso bile dokončane. Torej dokončajte te predmete in se preselite.
2. Postanite validator KYC. Ko uspešno pridobite KYC in izpolnite kontrolni seznam za selitev, prispevajte k temu, da več pionirjev v omrežju opravi KYC in migrira, tako da postanete validator KYC v svoji državi in regiji. Hitrost in prepustnost napredka regije pri KYC in migraciji sta odvisna od obilne razpoložljivosti, natančnosti in odgovornega dela človeških potrjevalcev, ki so zbrani v množici. Združite moči, da pospešite KYC in proces migracije v vaši regiji.
3. Povabite svoje prijatelje Pi da opravijo KYC. Da bo ogromno omrežje šlo skozi KYC in se preselilo v Mainnet, morajo posamezni pionirji obvestiti in mobilizirati svoje referenčne ekipe, varnostne kroge ali katere koli pionirje, ki jih poznajo, da začnejo in dokončajo svoj KYC in proces migracije. To lahko storite prek nove funkcije za skupno rabo mobilnih sporočil iz aplikacije za rudarjenje Pi, da jih opomnite, da začnejo svoj KYC in postopek migracije. Uporabite lahko tudi katera koli druga komunikacijska orodja in platforme, kjer se povežete z drugimi Pionirji, da storite enako. Prej ko se več Pionirjev vključi v glavno omrežje, bližje se približamo odprtemu omrežju.
Za gradbnjo pripomočkov:
Razvijte aplikacije Pi
Če imate veščine programskega inženiringa in lahko razvijete mobilno spletno aplikacijo, sledite navodilom in virom na strani za razvijalce našega spletnega mesta, da ustvarite aplikacijo Pi (tam je treba dodati več virov za razvijalce). Če ste pionir z močno vizijo izdelka in jasnim načrtom za aplikacijo Pi, ki lahko pripelje do uporabnosti Pi, poiščite razvijalce v omrežju prek Brainstorm ali klepetov ali zunaj omrežja v vašem lokalnem okolju, da začnete izdelava aplikacije Pi.
Iščemo ustvarjalne aplikacije, osredotočene na pripomočke, ki lahko vključujejo zabavo, izobraževanje, socialno interakcijo, dostop do informacij, potrošniške pripomočke ali karkoli drugega, kar si lahko zamislite. Osnovna ekipa je zagotovila številne vire za razvijalce skupnosti in bo v kratkem objavila več programov za lažjo gradnjo.
Postanite ambasador ekosistema
Če se ne spoznate na programsko inženirstvo ali imate vizijo izdelka, lahko prispevate k izgradnji ekosistema tako, da postanete ambasador ekosistema prek novega programa ekosistema.
Od ambasadorjev ekosistemov se pričakuje, da bodo proaktivno identificirali, dosegli in sodelovali z graditelji v vaših osebnih in poklicnih omrežjih za izdelavo aplikacij Pi, v zameno pa prejeli nagrade Pi. Ali imate prijatelja ali poklicno osebo, ki ima tehnične sposobnosti in vizijo izdelka za izdelavo uporabnih aplikacij? Ali ste del univerzitetne mreže ali mreže razvijalcev programske opreme ali ste seznanjeni s kakšnimi dogodki in konferencami za razvijalce? Lahko celo vodite svoj Pi hackathon!
Spomnimo se, da so aplikacije Pi mobilne spletne aplikacije, ki integrirajo Pi SDK in jih je mogoče zgraditi brez kakršnega koli programskega jezika, specifičnega za blockchain. To pomeni, da je mogoče obstoječo aplikacijo enostavno preoblikovati v aplikacijo Pi – s prednostmi izjemne skupnosti, kakršna smo! Če poznate nekoga ali podjetje, ki že ima aplikacijo za potrošnike, jih lahko prepričate, da ustvarijo mobilno spletno različico svoje aplikacije na platformi Pi.
Ko bodo aplikacije, ki jim pomagate pri vkrcanju na platformo Pi, postale uspešne, boste naredili več Pi-ja za vsako takšno aplikacijo Pi. Kasnejša ločena objava o programu Ecosystem Ambassador bo vključevala več podrobnosti o tem, kako konkretno program deluje, in o virih, ki jih lahko ambasadorji uporabijo za uspešno vključitev razvijalcev aplikacij. Komaj čakamo!
Postanite lokalni poslovni ambasador
Številne lokalne trgovine in mala podjetja v mnogih delih sveta že sprejemajo Pi kot obliko plačila za pravo blago in storitve. Raznolikost ljudi, zemljepisov ter blaga in storitev, ki jih predstavljajo Pi transakcije, je čudovita tapiserija, vredna ponosnega omrežja. Lokalna podjetja so pomemben sestavni del ekosistema Pi in bodo veliko prispevala k gradnji vsebine in pripomočkov za omrežje. Lokalna podjetja so tudi tista, kjer se lahko sprosti množična moč skupnosti Pi, ki ima velik potencial in vpliv – nekaj, kar je v drugih omrežjih redko videti.
Vemo, da so številni Pionirji sami lastniki trgovin in malih podjetij, medtem ko imajo številni drugi Pionirji, ki živijo v svojih lokalnih okoljih, obilen dostop do in sposobnost prepričati lokalna mala podjetja, da integrirajo Pi. Zato razmišljamo o oblikovanju programa za Pionirje, da bi lokalna podjetja vključili v ekosistem Pi. Vendar se zavedamo nekaterih izzivov pri tem prizadevanju, kot so veliki deli lokalnih poslovnih dejavnosti brez povezave, logistika in odgovornost itd. Zato smo v fazi oblikovanja odprti za predloge in ideje skupnosti o tem, kako je mogoče program oblikovati tako, da spodbuja lokalne integracijo podjetij v Pi ob reševanju izzivov. Če ste seznanjeni z lokalnimi podjetji ali ste navdušeni nad to smerjo gradnje ekosistemov, oddajte svoje ideje prek portala za podporo Pi. Spremljajte nas za več posodobitev tega programa.
Če želite oddati idejo: pojdite na www.minepi.com/support in vstopite na Portal za podporo. Pod poljem »Potrebujete zahtevo? Kontaktirajte nas«, se pomaknite navzdol, da izberete možnost »Predlogi skupnosti/Zahteve za funkcije« in nato izpolnite obrazec. Pri vprašanju »Kaj je vaša zahteva« izberite možnost »Program lokalnega poslovnega ambasadorja«. Pravilna uporaba te oblike bo zagotovila, da bo osnovna ekipa prepoznala in pregledala vaše sporočilo.
Uporabite aplikacije Pi.
Ne pozabite: aplikacije Pi je ustvarila skupnost in zanjo. Tudi če ne morete zgraditi ali se pridružiti zgornjim prizadevanjem, lahko prispevate z uporabo aplikacij Pi sami. Vaša uporaba aplikacij Pi daje odlične povratne informacije ustvarjalcem aplikacij Pi in ekosistemu Pi. Vaši pristni všečki in nevšečki bodo razvijalcem pomagali zgraditi bolj uporabne aplikacije, ki bodo na koncu služile vam – Pionirji. Šele ko ima omrežje resnično uporabne aplikacije, integrirane s Pi, lahko ekosistem napreduje pri ustvarjanju pripomočkov in se tako dodatno pripravi na odprto omrežje.
Pokažite, kaj VI lahko prispevate k Pi
V duhu gradnje in teme »Kaj delam za Pi«, če ste ponosni pionir, ki je prispeval k omrežju ali ki se namerava pridružiti kateremu koli od zgoraj omenjenih prizadevanj, pokažite svoje prispevke skupnosti tako, da snemanje in deljenje videa na družbenih medijih (Twitter, Facebook in Instagram) z uporabo oznake #WhatIDoForPi.
Videoposnetek je lahko 10-sekundni posnetek, v katerem opisujete, kako ste prispevali in boste prispevali k rasti, distribuciji, infrastrukturi, ekosistemu, skupnosti in kulturi ter še več, Pi Network. Skupnost želi slišati in ceniti vaša prizadevanja. Tu je nekaj primerov: »Sem ponosen potrjevalec KYC in sem sodeloval pri preverjanjih XXX.«, »Vozlišče Pi uporabljam že več kot XXX dni.«, »Želim zgraditi aplikacijo Pi za obravnavanje XXX. «, in »Želim biti ambasador ekosistema, ki organizira hackathone v XXX.«
V bližnji prihodnosti bomo predstavili nekaj navdihujočih zgodb na družbenih medijih in v videoposnetku Pi. Opomba: vse predložitve se štejejo za »uporabniško vsebino« in so predmet pogojev storitve na https://socialchain.app/tos.
Hvala vsem pionirjem za še eno odlično leto Pi Network. Letošnje leto bo odvisno od vseh v skupnosti Pi in veselimo se, kaj lahko skupaj zgradimo.
Ekipa Pi Slovenije, vedno z Vami
(neuradni prevod, ker nismo uradni prevajalci, se vam za vse napake iskreno opravičujemo, vedno smo tu za pomoč….. branje, sodelovanje… pa bo tudi vam pomagalo in skupnosti…)
Ps. Zgodovino objav imate na -https://www.pinetwork.si/

Spread the word. Share this post!