@PiCoreTeam
24. april – 00:26

Odgovarjamo na izbrana vprašanja skupnosti o naši novi denarnici Pi! Za odgovore si oglejte video tukaj. Če želite ustvariti denarnico, tapnite zgornji gumb, da začnete z aplikacijo Pi Browser.
V: Ali je denarnica Pi skrbniška denarnica ali denarnica, ki ni skrbniška?
O: Denarnica Pi je denarnica, ki ni skrbniška, kar pomeni, da imate samo vi dostop do gesla / tajnega ključa (denarnice).
V: Kdaj bo v denarnici Pi dejanski Pi?
O: (Dobil ga bo Pionir) Ko bo Pi Mainnet v živo. Naš cilj je začeti Mainnet do konca tega leta.
V: Ali lahko obnovim ali ponastavim geslo, če ga nisem shranil ali izgubil?
O: Ne. Običajno to ni mogoče za denarnice, ki niso skrbniške, ker nihče drug nima vaše gesla. Pazite, da je geslo varno in ga ne delite z drugimi. Core Team dela tudi na morebitnem novem mehanizmu, ki bo uporabil vaše varnostne kroge za pomoč pri obnovitvi računa, hkrati pa ohranil denarnico kot (popolnoma) neskrbniško (denarnico).
V: Pozabil sem geslo za denarnico, ki sem jo nedavno ustvaril. Ali je mogoče ustvariti še eno denarnico?
O: Da. Za zdaj ustvarite drugo denarnico in poskrbite, da boste naslednjič varovali geslo. Denarnice se trenutno povezujejo samo s testno mrežo
, ki vsebuje samo Test-Pi za testiranje, zato za vas ni prave izgube. Toda po Mainnetu izgube gesla v svoji denarnici s pravim Pi ni mogoče ponastaviti z ustvarjanjem nove denarnice kot zdaj, zaradi česar boste za vedno izgubili dostop do vseh Pi v tej denarnici.
V: Geslo sem pomotoma delil z drugimi. Kaj naj naredim?
O: Ustvarite novo denarnico z novim geslom in takoj prenehajte uporabljati ogroženo. Ker smo trenutno v fazi testiranja, je v redu ustvariti novo denarnico. V fazi Mainnet morate takoj ustvariti novo denarnico in prenesti vse svoje Pi v to novo denarnico, preden to storijo drugi.
V: Ali denarnica Pi ponuja možnost skrbništva, v katero shrani geslo za pionirje v aplikaciji? Če ne, bo imela denarnica Pi v prihodnosti možnost skrbništva?
O: Za zdaj ne. Vendar bomo v prihodnosti lahko razvili neobvezno skrbniško denarnico le, če bo dovolj Pionirjev pokazalo zanimanje za to funkcijo. Torej, prosim, obvestite nas, če želite videti to.
V: Ali lahko uporabljam druge denarnice?
O: Da. Pi Testnet in Mainnet sta in bosta javni blockchain, zato lahko deluje vsaka denarnica, združljiva z blockchain-i. Pi je popolnoma dostopen ne samo v vaši denarnici Pi, temveč tudi v kateri koli drugi denarnici, združljivi s sistemom Pi. Vendar pa boste o uradni denarnici Pi dobili objavo, ob zagonu glavnega omrežje Pi.
V: Ali denarnica Pi sledi standardom ali smo si jo sami izmislili?

 

O: Temelji na standardih BIP39 in BIP44. Na splošno v kriptografiji velja pravilo, da si ne smete ustvariti lastne kriptografije in uporabljati le splošno sprejete, strokovno pregledane algoritme in standarde.
V: Zakaj obstajajo provizije za transakcije?
O: Provizije za transakcije (i) se izogibajte pošiljanju blokade z nekoristnimi transakcijami in (ii) omogočajo naročanje transakcij v času preobremenjenosti omrežja.
V: Koliko znaša provizija za transakcijo?
O: Trenutna transakcijska provizija na Testnetu je 0,01 Test-π. Ko za svojo transakcijo nastavite višjo provizijo, še vedno plačate le 0,01, razen če pride do zastojev; v tem primeru se transakcije z višjimi provizijami izvedejo pred transakcijami z nižjimi provizijami.
V: Kam gredo provizije za transakcije in za kaj se uporabljajo?
O: Vse pristojbine trenutno preprosto zgorijo, tako da se kopičijo v nedostopnem bazenu zgorelega Pi. Toda v prihodnosti se lahko pristojbine uporabljajo za rudarske nagrade, namesto za kovanje nove valute ali za druge namene v korist skupnosti.
V: Ali bodo gesla po uvedbi Mainneta ostala enaka?
O: Za vaše udobje želimo, da gesla za denarnice ostanejo enaka, tako da jih ljudem ni treba ustvariti dvakrat. Zato vas pozivamo, da se pripravite na Mainnet in ustvarite denarnice zdaj. Vendar obstaja verjetnost, da bomo zaradi tehničnih izboljšav morda morali pred Mainnetom ponastaviti gesla.
V: Ali bo naslov moje denarnice enak na Mainnetu in Testnetu?
O: To še ni odločeno. Tehnično je možno oboje, vendar moramo upoštevati prednosti in slabosti.
 Ekipa Pi Slovenije, vedno z Vami

Spread the word. Share this post!