Obvestilo KYC

6. december 2022
Pi KYC: Nove funkcije in izboljšana infrastruktura
Od naše zadnje posodobitve v juliju je Pi Core Team dosegla pomemben napredek v procesu KYC za 1) izboljšanje uspešnosti, učinkovitosti in varnosti aplikacije KYC, 2) razširitev KYC na vse večje število Pionirjev in 3) analizo in delo o rešitvah za prave pionirje, ki so oddali svoje prijave in niso prejeli rezultatov KYC. Medtem ko večina teh izboljšav, zlasti dela, opravljenega za (1), ne more izkusiti večino pionirjev, delo KYC ne pomeni le prilagajanja in omogočanja ljudem prehoda, temveč tudi zagotavljanja, da so doseženi splošni cilji KYC – da pravi pionirji v različnih državah in regijah čim bolj natančno in varno opravite KYC, hkrati pa da preprečimo čim več lažnih računov. Kot prednostna naloga osrednje ekipe je KYC bistvenega pomena za spodbujanje živahnega ekosistema Pi z zagotavljanjem zanesljivega in varnega vkrcanja za zagotavljanje intrinzične kakovosti omrežja.
Spodaj ponujamo več podrobnosti o tem, na čem smo delali od zadnje posodobitve KYC, in o naslednjih korakih, da Pionirjem pomagamo razumeti in vedeti, kaj lahko pričakujemo.

Nedavni velik napredek

– Delal smo na, in uvedel boljšo strojno avtomatizacijo pri zamegljevanju osebnih dokumentov. Izboljšani algoritem bo lahko bolje urejal zasebne podatke na osebnih dokumentih ljudi in zmanjšal izpostavljenost validatorjem množice, medtem ko jim bo še vedno omogočal, da opravljajo svoje delo (s čimer se bo povečalo število mimoidočih uporabnikov). Ta izboljšava morda ni vidna vsem Pionirjem, vendar je pomembna za Pionirjev proces KYC kot celoto.

– Ustvaril smo sistem za analizo kakovosti dela in statistike človeških validatorjev. To je spet pomembna nevidna funkcija v ozadju za spremljanje in ocenjevanje uspešnosti množičnega validatorja in njihovo odgovornost, hkrati pa zagotavlja, da so rezultati KYC kar se da natančni in zanesljivi.

– Preoblikovana glavna zaledna koda pri izbiri dela za preverjanje veljavnosti. Ta optimizacija je prav tako nevidna za končne uporabnike, vendar je pomembna za izboljšanje učinkovitosti dela validatorjev in vodi do natančnejših rezultatov KYC.

– Izboljšana učinkovitost infrastrukture aplikacije KYC. To je pomembno za izboljšanje delovanja in uporabniške izkušnje aplikacije KYC, npr. zmanjšajte čas nalaganja vsakega zaslona, kar ima za posledico več uspešno dokončanih aplikacij.

– Izboljšan postopek in analiza, ki omogoča več Pionirjem, da se lahko prijavijo. To zadeva tisto, kar skrbi veliko Pionirjev: povečanje odstotka omrežja, ki se lahko prijavi za KYC. Več podrobnosti o tej funkciji je navedenih spodaj za tem seznamom.

– Ustvarili smo tehnične postopke za analizo lijaka KYC in zakaj so nekatere aplikacije obtičale v lijaku ter oblikovali rešitve za odblokiranje teh aplikacij, da bi dosegli dokončnost.

– Odpravili smo težavo, ki je nekaterim Pionirjem, ki so že pridobili KYC, preprečila, da bi videli posodobljeno različico svojega glavnega kontrolnega seznama. Pionirji bodo zdaj poslani neposredno na kontrolni seznam, potem ko uspešno opravijo KYC.

– Uvedli smo več dodatnih funkcij za podporo celotne rešitve KYC, kot so (vendar ne omejeno na) funkcije kamere po meri za starejše naprave in OS, dodatki za uporabniško izkušnjo in izboljšani varnostni ukrepi.

– Izboljšanje naše zmožnosti obdelave Pionirjevih pritožb glede spremembe imena, zaradi česar so nekateri Pionirji odložili uspešno prestajanje KYC. To je lahko zapleten proces, saj zahteva strojno avtomatizacijo (že opravljeno, kar omogoča nekaterim Pionirjem, da gredo skozi) in omogočanje človeške validacije (v razvoju in je potrebno za obdelavo pritožb glede imen, ki jih stroji sami ne morejo obdelati).

– Obstoječi ukrepi (kot je začasni KYC v posebnih regijah in ponovna oddaja, ki velja za posebne zastale primere) se nenehno uporabljajo, spremljajo in izboljšujejo, da bi povečali upravičenost do prijave in prejeli hitrejše rezultate za različne Pionirje.

Glede povečanja števila ljudi, ki izpolnjujejo pogoje za KYC: ta teden uvajamo izboljšavo, ki bo povečala odstotek Pionirjev, ki bodo postali upravičeni do prijave za KYC, za dodatnih 18 % v omrežju. Dodatnih 13 % omrežja bo postalo upravičenih do prijave za KYC, če preverijo svoj račun Pi prek telefonske številke ali Facebooka. Zato se prepričajte, da je vaš račun potrjen, če se želite prijaviti za KYC!


Naslednji koraki

Vas zanimajo nekateri prihodnji cilji KYC? Zagotavljamo skrajšan seznam stvari, na katerih delamo za proces KYC v naslednjih nekaj tednih, tako da Pionirji v različnih scenarijih vedo, kaj lahko pričakujejo:

– Pionirji, ki so začeli, vendar niso dokončali postopka KYC, bodo v glavni aplikaciji prejeli sporočila o vključitvi po rudarjenju v pomoč in jih opomnili, naj dokončajo svojo prijavo.

– Pionirji, ki so se pritožili na spremembo imena svojega računa in so obtičali v postopku KYC, ker njihovih pritožb glede imena ni mogoče rešiti s strojno avtomatizacijo, bodo lahko KYC človeški validatorji pomagali rešiti pritožbo in jih odblokirali v procesu KYC.

– Odblokiranje 56 % Pionirjev, katerih aplikacije so se »zataknile« v procesu KYC. Vsi zataknjeni primeri trenutno predstavljajo le približno 11 % vseh zaključenih vlog KYC. (To ne velja za pionirje v regijah, kjer se izvaja poseben »Tentative KYC«, saj sledijo neodvisnemu postopku)


Delamo tudi na drugih funkcijah, ki bodo morda izdane v začetku leta 2023:

– Funkcija pritožbe glede zavrnitve: omogoči zavrnjenim Pionirjem, ki trenutno ne izpolnjujejo pogojev za ponovno oddajo, da se pritožijo na rezultat KYC. To pomeni, da lahko zavrnjeni prosilci KYC, ko je ta funkcija uvedena, predložijo obrazec za pritožbe, da zagotovijo dodatne informacije za novo priložnost za ponovno obravnavo.

– Obdelava ročno napisanih ID-jev: omogočiti postopek KYC za obdelavo ročno napisanih ID-jev. Če so osebni dokumenti vaše države delno ročno napisani, bo vaša prijava trenutno morda obstala v pregledu, zato bo ta funkcija olajšala prosilcem, ki jih zadeva ta težava.


Vzporedne prioritete

Trenutno obdobje zaprtega omrežja Mainnet omogoča omrežju Pi, da se osredotoči na dve prednostni nalogi: množični KYC in izgradnja pripomočkov ekosistema. Oba sta bistvena koraka k našemu končnemu cilju izgradnje sposobnega ekosistema za pripravo na Open Mainnet.
Pri KYC prisluhnemo skupnosti in se vam zahvaljujemo za vašo potrpežljivost, saj osrednja ekipa – CT naredi vse, kar je v naši moči, da čim prej razširi KYC. Cilji omrežja Pi ne bi bili mogoči brez podpore širše skupnosti Pi in še enkrat bi se radi zahvalili Pi KYC validatorjem za prispevek k celotnemu procesu KYC. Upamo, da današnja posodobitev nekoliko osvetli naša prizadevanja in bližnjo prihodnost.


Pri gradnji pripomočkov si osrednja ekipa prizadeva tudi za spodbujanje in podporo razvoju aplikacij ekosistema prek razvijalcev skupnosti, tekočih hackathonov https://minepi.com/blog/pi-core-team-at-hackathons, poslovnih partnerjev in nas samih. Oglejte si naše zadnje zmagovalce Hackathona tukaj. https://minepi.com/blog/university-hackathon-winners


Ker omrežje še naprej razvija oboje, je osnovna ekipa –CT navdušena, da je na tej stopnji Pi potovanja, saj vidimo, da se sadovi naših skupnih prizadevanj začnejo razvijati v nekaj neverjetnega.


Ekipa Pi Slovenije, vedno z Vami
(neuradni prevod, ker nismo uradni prevajalci, se vam za vse napake iskreno opravičujemo, vedno smo tu za pomoč….. branje, sodelovanje… pa bo tudi vam pomagalo in skupnosti…)

Spread the word. Share this post!