Kako lahko Pi izkopavamo na mobilnih telefonih brez porabe energije, ki je običajno znana pri “kripto rudarjenju”?
Pi to doseže z uporabo drugačne vrste soglasnega algoritma v svoji verigi blokov in ne s splošno znanim in energetsko izčrpnim dokazom o delu (PoW). Pi-jev soglasni algoritem temelji na protokolu zvezdanega soglasja (SCP) in algoritmu, imenovanem Federated Byzantine Agreement (FBA), ki za dosego konsenza ne zahtevata izčrpne porabe energije, da bi dosegli soglasje. Te vrste soglasnih algoritmov zahtevajo, da vozlišča tvorijo kvorume in si medsebojno izmenjujejo sporočila na podlagi grafa zaupanja, sestavljenega iz posameznih rezin sklepčnosti, da bi prišli do „soglasja“ o tem, kakšen naj bo naslednji blok.

Rudarstvo je postopek prispevanja k soglasnemu algoritmu verige blokov, da se v zameno za nagrade zaščiti njegova knjiga. Medtem ko pridobivanje PoW zahteva veliko porabe energije, da vozlišča “delujejo” za reševanje matematičnih ugank, ki algoritmu pomagajo doseči konsenz, rudarstvo Pi zahteva porazdeljen graf zaupanja. Varnostni krogi vsakega posameznega mobilnega rudarja se bodo združili v globalni graf zaupanja, ki bo hranil soglasni algoritem verige blokov Pi. Zato vsak mobilni rudar minira Pi, tako da prispeva k presečnosti, varnosti in izvedljivosti soglasnega algoritma Pi Blockchain, da bi zavaroval knjigo Pi. Medtem ko je prispevek rudarjev PoW k tem blokovnim verigam energija, je prispevek Pi mobilnih rudarjev k Pi Blockchain njihov odnos zaupanja in aktivna potrditev takih odnosov. Težko zagnati algoritem soglasja, ki temelji na tem grafu zaupanja, združenem iz mobilnih rudarjev, še vedno opravljajo računalniška vozlišča. Dejansko ima Pi Testnet že več kot 10.000 takšnih računalniških vozlišč, kar Pi postavlja na dobro pot k ustvarjanju zelo decentraliziranega Mainneta.

Prevod je neuraden in lahko vsebuje določene napake. Uradna vsebina je na voljo znotraj vaše aplikacije na pozdravnem zaslonu.

Vedno z Vami Ekipa Slovenije.

Spread the word. Share this post!