Notifications
Clear all

[Sticky] Splošno

Page 8 / 8

asling
Posts: 37
Donator
(@asling)
Eminent Member
Joined: 12 mesecev ago

vprašanja v smislu kako prodati ali kupiti PI, koliko jih je, kakšna je njegova vrednost in vse, kar je vezano na tovrstna vprašanja, v chatu niso dovoljena.

zakaj?

zato, ker vsi resni člani PI skupnosti na vsa ta vprašanja vedo odgovor, tisti, ki ste novi ali pozabljivi, pa povprašajte tisto osebo, ki vas je v PI povabila.

v primeru, da vas je povabil z obljubo o hitrem bogatenju in to zastonj, vas je zavedel in prevaral samo z enim namenom - da si poveča svoj krog članov.

tu smo zato, da pionirjem poskušamo razumeti bistvo in delovanje PI Network, ne da izgubljamo čas s pojasnjevanjem nečesa, kar je opisano v ModsFAQ ter je vsem dosegljivo.

le prebrati je treba ter vprašati, če res ni kaj razumljivo.

največkrat se tu pojavlja tudi vprašanje, kdaj bo kdo dobil KYC.

naj pojasnim - KYC (o njem je vse napisano v ModsFAQ) se dodeljuje naključno, po določenem algoritmu in ne po izbiri kogarkoli iz CT skupine, po domače "na lepe oči".

na povabilo je treba počakati, včasih tudi več kot leto dni, saj se podeljuje vsem pionirjem na svetu, ne samo nam v naši državi.

v primeru, da želite biti bolj opazni, svetujem vsem, da si v svoj PC ali prenosni računalnik vgradijo NODE (tudi o njem je vse napisano v ModsFAQ) ter s tem postanete član več deset tisoč glave množice po svetu, ki s tem sodelujejo pri hitrejšemu pregledu verižnih blokovnih vozlišč, kar omogoča hitrejši pregled pravilnosti delovanja PI Network, posledično se hitreje končujejo potrebne dejavnosti, da PI postane veljaven za vse.

kako aplikacijo namestiti v računalnik je tudi opisano v ModsFAQ, v primeru, da karkoli ne gre tako kot bi moralo, ja, potem se obrnite z vprašanji tu v chat in zagotovo boste dobili pomoč od strani tistih, ki pomagajo k razvoju PI Network, torej od res kredibilnih oseb.

morda odgovora ne boste dobili tisti trenutek kot bi želeli, a brez skrbi - odgovor boste zagotovo dobili.

to zdaj ne pomeni, da boste KYC dobili takoj, pomeni pa, da boste zabeleženi kot aktivni uporabnik PI Network, da ste v skupnosti aktivni in ne da samo klikate na gumb prisotnosti in čakate, kdaj boste svoje PI lahko prodali ali menjali za karkoli kar si boste želeli.

Reply
WhiteAfro
Posts: 7
(@whiteafro)
Active Member
Joined: 4 meseci ago

Prosim preglejte si temo na forumu Napake moderatorjev!! 

Reply
asling
Posts: 37
Donator
(@asling)
Eminent Member
Joined: 12 mesecev ago

Zadnje čase se v slovenski klepetalnici poleg tega, da napadi na moderatorje ne upadajo, vedno pogosteje uveljavlja poskus vnosa dvoma in nesmisla v PI projekt s strani določenih oseb, katerih namen je znan samo njim.

Naj zato poskušam tu na kratko razložiti kaj je v bistvu pomen Pi projekta. Morda bo zaradi tega zapisa kdo razočaran, morda bo kdo celo izstopil iz njega, toda dejstvo je, da je treba vsem uporabnikom jasno povedati, za kaj tu gre, če še ne vedo.

PI je namensko vodeno brezplačno pridobivanje bodoče kripto valute katera sedaj nima še nikakršne vrednosti in ni prisotna v nobeni kripto menjalnici.

Razvit in zasnovan je tako, da bo v prihodnosti - kdaj točno še ni znano, omenjalo se je do konca leta a se lahko zgodi, da se bo vse skupaj še zavleklo - nudil dobrobit vsem ljudem, ne samo izbrancem, ki imajo denar, katerega vlagajo v kripto valute z investiranjem in špekuliranjem na kripto menjalniških tečajih.

Jasno je, da se ti tečaji ne odzivajo samo na ponudbo in povpraševanje temveč so zelo odvisni od posameznih oseb ali držav katere v določeno kripto valuto vložijo enormne zneske, da s tem povišajo njihovo vrednost. Enako je tudi v obratni smeri in takrat vrednost upada.

PI Network od nikogar od svojih članov ne zahteva nikakršnega denarnega vlaganja v njegovo pridobivanje in v tem se razlikuje od vseh ostalih, kateri ne ustvarjajo iz lastnih virov, kot PI, temveč iz tujih virov, kot so vlagatelji.

PI namreč omogoča svojim članom združevanje kolektivnih virov, da lahko pridobijo delitev vrednosti, ki jih ustvarijo saj v PI verjamejo, da imajo njihovi člani do tega vso pravico.

Seveda bo odziv na to kratko razlago različen, razumljivo, toda naj poudarim, da je PI Network projekt namenjen vsem ljudem tega sveta, njegovi tvorci nikoli niso imeli namena ustvariti valuto s katero bo posameznik hitro neverjetno obogatel, ali pa propadel, nikoli niso obljubljali ne vem kakšne zneske in če vam je bil PI tako predstavljen, potem so vas tisti, ki so vas dali v svojo skupino krepko zavedli z obljubami, katere vodstvo PI ni nikoli in nikdar nikomur obljubilo.

Ko so tvorci tega projekta začeli svojo pot 14. marca leta 2019 so določenim osebam - ne samo pri nas v Sloveniji - omogočili pridobitev KYC in IAT samo z namenom preizkusa, kako naj bi delovalo, ko bo začelo delovati.

Nekateri posamezniki so to priložnost takoj začeli izkoriščati v lastno korist in celo z dokazovanjem kako se lahko brezplačno zasluži, tudi pridobili kar nekaj oseb, katere so sedaj izredno nezadovoljne, ker PI še ni kotiran s tržno vrednostjo.

Opazil sem tudi mnenje nekaterih, da se PI ne more pridobivati brez visoke porabe električne energije, da ga ni v blockchainu, da se ga ne da pridobivati na osebnem ali prenosnem računalniku in podobne primerjave z ostalimi kripto valutami.

To so samo odzivi tistih, kateri bistva PI ne razumejo, jim je napačno razložen, ali pa počasi izgubljajo zaupanje v projekt, ker mislijo, da se ničesar ne dogaja.

To je povsem napačno razmišljanje - dogaja se zelo veliko, toda vsega CT ne more posredovati pionirjem, tisto pa, kar izvedo moderatorji, pa ne smejo objavljati brez njihovega izrecnega dovoljenja.

PI ni in ne bo podoben tistim sistemom, kateri na račun ljudi služijo milijarde, a jim ne vrnejo nič čeprav so samo zaradi njih tako bogati kot so.

PI z uporabo verižnih blokov (blockchain) mobilizira posameznike po vsem svetu, da sodelujejo v pregledovanju in izgradnji sistema, vanj so bili povabljeni in so za ta svoj prispevek k končni izgradnji PI projekta - nagrajeni s PI-ji, ne glede na to, ali imajo nameščeno kontrolno aplikacijo Node v svojem računalniku, ali samo pridobivajo PI na svojih telefonih.

Valuta katero tako pridobivajo nikoli ni bila zamišljena kot valuta, katera bo na denarnem trgu imela nihajočo vrednost, ustvarjeno samo za nakup in prodajo v kripto borzah in menjalnicah v korist posameznikom.

PI je globalni projekt k temu, da bodo vsi, ki to hočejo in želijo, postali neodvisni od sedanjih denarnih sistemov s katerimi upravljajo banke, konzorciji, družbe, socialna omrežja in države.

PI je zasnovan za vse ljudi, da bo ustvaril vrednote, ki bodisi niso bile ustvarjene ali zajete v posameznih družbenih ravneh, je upanje za ustvarjanje boljšega gospodarstva za vse državljane sveta, ki bodo sprostili in zajeli lastno vrednost ter s tem ustvarili vrednost za celotno družbo in svet.

Kdor ne veruje v ta projekt oziroma je pristopil k PI samo zaradi hitre brezplačne pridobitve imetja, je na napačni poti.

PI ni namenjen samo špekulacijam, PI je način kako naj ljudje v bodočnosti sami spreminjajo svetovne vrednote.

Brez zamere, toda če tega sistema, ki se popolnoma razlikuje od pridobitniških in špekulativnih načinov pridobivanja in trgovanja s kripto valutami ne sprejemate, potem je najboljše, da se preusmerite drugam.

Reply
asling
Posts: 37
Donator
(@asling)
Eminent Member
Joined: 12 mesecev ago

V prvih dneh kriptovalut, katero je začel Satoshi Nakamoto (do danes se ne ve, kdo je ali so bili to) tako imenovane prve generacije jih je lahko vsakdo pridobival (rudaril) z uporabo katere koli osnovne računalniške nastavitve. Do približno leta 2013 je bil potreben le standardni GPU (grafični procesor, grafična kartica). Ko pa je vrednost začela naraščati in je k pridobivanju kriptovalut vstopalo vse več oseb, je pridobivanje postajalo vse bolj konkurenčno do te mere, da zdaj zahteva posebno in drago strojno opremo, namenjeno nalogi pridobivanja (rudarjenja).

Danes pridobivanje (rudarjenje) za povprečnega človeka ni več dostopno. Družba Bitmain ima dejanski monopol nad dobavo potrebne opreme, le šest rudarskih bazenov pa prevladuje nad večino rudarskih dejavnosti, pri čemer so trije najboljši nadzirali 50% pridobivanja. Rudarske dejavnosti so pogosto tako koncentrirane, da lahko lokalni izpad električne energije (kot na Kitajskem) povzroči veliko zmedo na trgu.

Ko bo kripto valuta bolj institucionalizirana, se bo pridobivanje le-te še naprej le centraliziralo. Vendar pa je omogočanje dostopnosti kriptovalut in zlasti pridobivanja za množice cilj kripto valute PI s pobudo delovanja v tehnologiji blockchain (verižni bloki), ki sta jo začela dva ustanovitelja s doktoratom univerze Stanford (dr.Nicolas Kokkalis in dr.Chengdiao Fan) s področja računalništva in družbenih ved.

PI Network je bil zasnovan z vizijo ponovne demokratizacije dostopa do kriptovalut in omogočanja dostopnosti vsem, ki jih lahko pridobivajo (rudarijo) z lahko dostopno opremo - pametnim telefonom.

Projekt to doseže z uporabo različice FBA (Fulfillment By Amazon - izpolnjeno od Amazona), ki so jo oblikovali znanstveniki za blockchain (verigo blokov) Stellar. Medtem ko se dokazi o delu in številne različice dokazil o vložku opirajo na idejo, da bi ena oseba kot potrjevalec postal "vodja" s predlogom bloka za soglasje, FBA deluje z drugačnim pristopom.

Namesto imenovanja vodje je ta model soglasja odvisen od vozlišč, ki dosežejo soglasje glede določenega bloka z vrsto glasovanja z izmenjavo sporočil. Široko znana vrsta algoritma, ki uporablja tak mehanizem za doseganje konsenza, je BFT ( Byzantine fault tolerance - stanje računalniškega sistema, zlasti porazdeljenih računalniških sistemov, kjer lahko komponente odpovejo in obstajajo nepopolne informacije o tem, ali je komponenta odpovedala), ki se izvaja v različnih verigah blokov (blockchain).

Vendar pa je ena kritika modelov konsenza BFT na splošno taka, da imajo točko centralizacije, ker ustvarjalec sistema centralno določa nabor vozlišč, ki sodelujejo v glasovalnem kvorumu (število članov) ob nastanku PI skupnosti.

Da bi premagal tveganje centralizacije, PI Network uporablja dodatno plast FBA, ki vsakemu vozlišču omogoča, da na svoj decentraliziran način nastavi svoje "kvorumske rezine". Ta funkcija vozliščem omogoča, da sama določijo, ali bodo zaupala drugim vozliščem, ne pa da se pri tem zanašajo na osrednji organ.

Ker so sporočila, ki sodelujejo pri glasovanju, razmeroma lahka, zlasti v primerjavi z dokazili o delu, algoritem soglasja PI Network porabi zelo malo energije.

Uporabniki lahko sodelujejo pri rudarjenju Pi s prenosom aplikacije PI Network na svoj pametni telefon. Nato lahko v soglasju PI dobijo do štiri vloge:

Pionirji - to so uporabniki mobilne aplikacije, ki preprosto potrdijo svojo prisotnost vsakič, ko je zahtevana prijava (klik na označen gumb na zaslonu) in s tem potrdijo svojo aktivnost. Njihov prispevek je k široki distribuciji mreže PI Network. Trenutno lahko prek svojih PI denarnic pošiljajo in prejemajo samo testne PI drugim članom skupnosti.

Contributor (sodelavec) - to so uporabniki, ki predložijo seznam pionirjev, ki jih poznajo in jim zaupajo, ter redno posodabljajo ta seznam. Na koncu sodelavci pomagajo razviti globalni graf zaupanja, potreben za soglasje PI.

Ambasador - to so uporabniki, ki druge uvajajo v omrežje Pi.

Node (vozlišča) - to so začetniki in sodelavci, ki programsko opremo vozlišča PI poganjajo tudi v namiznem ali prenosnem računalniku. PI Node izvajajo težko delo z izvajanjem soglasnega algoritma verige blokov in bodo uporabili graf zaupanja, zbran iz zaupanja vrednih pionirjev, ki so ga zagotovili mobilni sodelavci.

Vsi v PI skupnosti s svojo potrditvijo za nagrado vsak dan prejmejo določeno količino PI glede na njihovo udeležbo v skupnosti in prispevka k gradnji in širjenju PI projekta.

Trenutna vrednost PI je navedena kot nič, saj tvorci (CT skupina) verjamejo, da bo vrednost mogoče uresničiti le z ustvarjanjem pripomočkov za kripto valuto, kjer ljudje uporabljajo PI za globalno trgovanje z blagom in storitvami. To blago in storitve bodo na koncu povrnili vrednost PI.

Da bi ohranil celovitost omrežja, PI upravlja s politiko KYC. Uporabniki morajo biti overjeni s svojim osebnim dokumentom, da lahko PI prenesejo v verigo blokov imenovano PI Mainnet (glavno omrežje). Ta bo preprečeval kakršno koli zlorabo sistema s strani uporabnikov, ki poskušajo upravljati več računov ali celo ustvariti lastno omrežje za pridobivanje, kar pomeni, da PI Network postaja eno prvih in največjih preverjenih omrežij na svetu!

PI Network trenutno uporablja zaupanja vrednega neodvisnega ponudnika za zaščito procesa in podatkov KYC, trenutno je to podjetje YOTI, ki se zavezuje, da bo varovalo uporabniške podatke v skladu s svojo politiko zasebnosti in se zavezuje, da ne bo prodajalo ali kako drugače zlorabljalo uporabniških podatkov KYC.

PI Network je začel svoj začetni razvoj leta 2018, k nam je prišel kasneje in trenutno je celoten projekt v testnem obdobju, zato nestrpneži kateri ne dojamejo njegovega bistva želijo, da PI čim preje pride do neke vrednosti, da bodo z njim trgovali, najbolj verjetno pa, da bi ga prodali in zaslužili. Toda do takrat je še dolga pot, saj ima PI Network javno dostopnih več kot deset tisoč vozlišč, povezanih s stabilno življenjsko dobo, zaradi česar bo eno največjih in najmočnejših distribuiranih omrežij na svetu, ko se bo začel Mainnet.

Omrežje bo še naprej delovalo v testnem omrežju približno do konca leta 2021, nato pa se bo začelo v glavnem omrežju.

V tem času ekipa PI gradi tudi lastno platformo imenovano PI Utilities za podporo ekološko naravnanemu sistemu PI, kjer lahko celotno omrežje prispeva in gradi pot do ustvarjanja PI vrednosti. Projekt je nedavno izdal svoje najnovejše posodobitve in načrt za svojo platformo Utilities v drugem četrtletju letošnjega leta vključno z integracijo platforme s PI Testnetom (sedanje testno omrežje) katera omogoča neodvisnim aplikacijam PI, da zahtevajo transakcije uporabniških denarnic PI in opravljajo transakcije v testni mreži.

Ko bo začelo delovati glavno omrežje, bodo te funkcije uporabnikom PI omogočale, da svoje pridobljene PI porabijo v aplikacijah na osnovi PI-ja.

Browser (brskalnik) PI, ki je še ena mobilna aplikacija omrežja PI se je začela marca letos in bo prav tako integriran s platformo Utilities. S stališča razvijalcev ekipa dela na novem portalu za razvijalce in standardiziranem okolju za gradnjo in uvajanje ekosistemskih aplikacij.

Pošteno je reči, da PI uporablja počasen in enakomeren pristop k zagonu v glavnem omrežju, kar je v nasprotju s številnimi drugimi platformami. Razlog za to je, da projekt uporablja uvedbo Beta za ponovitev in izboljšanje protokola skupaj s člani skupnosti in razvijalci, hkrati pa razvija svoj lasten ekosistem in skupnost okoli valute, da zažene gospodarstvo.

Glavna zamisel PI projekta je v tem, da bo ob zagonu glavnega omrežja le-to že vzpostavljeno ter bo zadovoljno z "izdelkom" za uporabo, saj PI Network prisoten že v 238 državah sveta, klepetalnice (pa ne samo za tisti nepotrebni "dobro jutro" in "hej kako si") pa obstajajo v kar 52 jezikih.

Vrednost PI bo določena šele po uveljavitvi glavnega omrežja in njegovega učinka na vse tiste, ki bodo sodelovali s pripravljenostjo opravljanja trgovanja blaga ali storitev s PI valuto za kar je potrebno trdo delo, da PI doseže dovolj ljudi.

Če se projekt lahko spopade s tem izzivom, ima PI vse možnosti za svetovni uspeh, ko se zažene v glavnem omrežju.

Zato določeni člani skupnosti, bodite bolj potrpežljivi in če po tem članku še vedno ne razumete, kako PI deluje in kaj PI bo, potem ….. hja, potem izbrišite svoj PI račun in pojdite drugam.

Tisti, ki verjamejo v PI projekt pa nadaljujte s pridobivanjem novih članov, saj več ko jih bo v PI skupnosti (ne samo naši) preje bo PI postal plačilno sredstvo.

Reply
Page 8 / 8