Notifications
Clear all

[Sticky] Splošno

55 Posts
11 Users
77 Likes
4,650 Views
Posts: 37
(@asling)
Member
Joined: 4 leta ago

Vedno znova v klepetalniku zasledim (pa ne samo jaz) eno in isto vprašanje - "koliko je vreden PI, na spletu sem prebral, da ima vrednost nekaj dolarjev" - naj takoj povem za vse čase, da PI trenutno nima nikakršne vrednosti, saj projekt še ni dokončan.

Zato menim, da tisti, ki to sprašujejo, zamenjujejo PI Network (omrežje) s PI Coin, kar je popoln nesmisel, saj je PI omrežje bodoča tržna P2P aplikacija, katera se šele ustvarja, PI Coin pa je kripto valuta katere spletna domena ni aktivna in to dvoje nikakor ni ena in ista stvar.

Novi uporabniki PI omrežja, ki komaj čakajo, kdaj bodo za PI dobili fiat denar, očitno pogosto iščejo na spletu podatke o vrednosti in zamenjujejo PI s PI Coin, kar je podobno istovetiti marmelado z zenfom.

Namreč kar nekaj je kripto valut, ki nosijo podobno oznako, torej PI in če boste podrobno prebrali vse, kar pišejo, boste kmalu ugotovili, da je PI Coin mrtva valuta, z njo nihče ne trguje, saj je tudi njihova domena www.picoin.club nedejavna in se z njo ne ukvarja nihče več, povrhu vsega je tudi nevarna - če imate kvalitetno in dobro računalniško zaščito, vam vpogled v njo vaš varovalni program ne bo dovolil. Če pa ste slučajno kaj vložili v PI Coin, pozabite, da boste dobili kaj nazaj.

Da bo bolj jasno - PI omrežje v katerem pridobivate PI, je popolnoma brezplačno, brez kakršnegakoli vlaganja denarja (to je bistvena razlika med resničnim PI in ostalimi kripto valutami) je trenutno vreden 0 $, 0 €, 0 BTC, 0 ETH, 0 ADA, 0 XPR itd... in dokler PI projekt ne bo končan, nihče od nas še ne ve, kakšno vrednost bo imel, ne glede na to, da so na nedavni okrogli mizi katero je pripravila Alma Mater Europaea bilo slišati s strani enega od udeležencev popolnoma neuradno in za mnoge neverjetno bodočo vrednost, preprosto zato, ker je dnevno število pridobljenih PI s strani uporabnikov kar nekaj milijonov in velika količina, če bo v obtoku, težko doseže visoko vrednost, razen v primeru, da bo povpraševanje po PI tolikšno, da bo tudi njihovo število malo vplivalo na njegovo vrednotenje, kar je milo rečeno, težko izvedljivo.

Eden od faktorjev bi bil, če bi za določen produkt zahtevali takšno količino PI, ki bi imelo vsaj večmestno število označeno v ceni. Recimo - glasbeni stolp bi imel ceno - 15.000.000PI. Ampak to je navadna špekulacija, ni uradni podatek, še manj dejstvo.

Naj bo jasno vsem, da dokler PI omrežje ne bo prešlo v zaključno fazo, nihče ne bo mogel z njo trgovati, nekateri imate preizkusno (testno) denarnico, ki ne služi trgovanju ampak je preizkus, kako naj bi PI deloval, ko pride kot veljavna valuta na trg.

Do takrat pa je še kar dolga in zapletena pot, zato ne nasedajte raznim spletnim stranem, ki določajo neko vrednost, ker je ni in ne bodite neučakani ter prenehajte s takšnimi vprašanji v klepetalniku ker boste na koncu projekta vsi do zadnjega, dobili vse potrebno, da boste mogli s PI trgovati.

Z njim boste mogli početi čisto vse, kar vam bo padlo na misel, do takrat pa - potrpljenje, spremljajte uradno PI strani www.minepi.com, za pomoč se obrnite našim moderatorjem v klepetalniku in ne nasedajte raznim praznim obljubam ter nikoli, v vaše dobro in varnost, nikomur ne podajajte vaše podatke, ne glede na to, kaj je napisano, kajti uradni PI Network ne bo od vas nikoli zahteval ničesar, kajti ko ste registrirani in potrjeni kot uporabnik, tvorci PI (CT) že imajo vse, kar so potrebovali od vas.

Reply
Posts: 37
(@asling)
Member
Joined: 4 leta ago

Vidim, da je moj prejšnji prispevek na fb o razliki med PI kovancem in "našem" PI, povzročil razpravo o prihodnosti PI valute in zaželeno je bilo različno mnenje in odziv tistih, ki obiskujejo to neuradno spletno PI stran, zato se mi ne zdi prav, da se je blokiralo komentiranje, saj klepetalnik ni prostor za podobne razprave in mnenja, temveč se tam razpravlja o pomoči uporabnikom, kar je popolnoma prav.

Zato sem (da bo jasno - to je moje osebno mnenje, ne mnenje skrbnika) mnenja, da se razprava na fb strani v bodoče dovoli ne glede na temo, vendar je jasno, da če konverzacija preide v razprtije in žaljenje, da skrbnik fb strani to zaustavi in neprimerne komentarje ter opazke takoj odstrani, saj recimo forum, ki je v bistvu namenjen takšni konverzaciji, ostaja praktično brez obiskov in prispevkov, vedno smo na njem eni in isti, ki ga obiskujemo in objavljamo kar pač objavljamo.

Da se vrnem mojemu prispevku - dejstvo je, da velika količina česarkoli, pa naj bo to karkoli, ne doseže vrednosti s količino, če ni povpraševanja in obratno in tudi pri PI projektu je to eno bistvenih vprašanj, o katerem tvorci zelo resno razmišljajo, kajti še tako dobro zamišljen projekt lahko brez pravih potez postane vse kaj drugega, kot to, za kar je bil ustvarjen in mišljen.

Seveda je kakršnakoli primerjava z drugimi kripto valutami povsem neprimerna saj projekt PI valute še ni dokončan in kakršnokoli ugibanje o tem, kaj bo in kakšno vrednost bo imel, je vse do končanega projekta navadna špekulacija.

Kdor spremlja denarne trge, je bil že včeraj seznanjen z namenom ECB (evropske centralne banke) o katerem niso razpravljali samo evropski bankirji ter denarni analitiki, ampak tudi lastniki in predstavniki bank izven Evrope, saj se - naj se to sliši še tako čudno, a je čisto res - zelo dobro zavedajo dejstva, da prihodnost svetovne denarne politike in poslovanja ni v ohranjevanju sedanjega fiat denarja, temveč bo slej kot preje to vlogo prevzel novi digitalni denar, bolj poznan kot kripto valuta, ki bo do temeljev pretresla stare zakoreninjene navade in vsakdo, ki bo hotel preživeti, bo to moral sprejeti, drugače bodo samo še zaprli svoja vrata.

Bodočnost delovanja bank ne bo imela temelj samo na pretoku izmenjave valutnih razlik (v denarnem svetu se to imenuje forex, pri nas je ta beseda skoraj da kletvica, zaradi nekaterih nepoštenih ponudnikov tovrstnega trgovanja) ter v posojilni politiki z občasno izredno neugodnimi obrestmi in bančnem varčevanju (verjamem, da veste, da vedno več bank za hranjenje vašega denarja zahtevajo plačilo, torej imate negativne obresti) ampak se bodo morale prilagoditi vedno večjemu naraščanju različnih kripto valut, med katere bo slej kot prej spadal tudi "naš" PI.

Zato so se evropski udeleženci srečanja (morda se danes to zdi, da je bil nepomemben, a kdor pozna denarno politiko in poslovanje se zaveda, da je to eden ključnih dogovorov glede prihodnosti tako bank kot samega denarja) skoraj soglasno dogovorili, da do leta 2025 v EU uvedejo tako imenovani "digitalni €", ki bo imel enako vrednost kot sedanji fiat, samo da bo njegova vrednost morda varirala glede na posamezne države in ne bo dostopen v fizični obliki kot sedaj, temveč samo v digitalni.

Zakaj takšna odločitev? Preprosto zato, ker že danes na svetu ne obstaja toliko fizičnega denarja, kot ga imajo ljudje in že sama misel, da bi zaradi kakršnegakoli vzroka, v določenem trenutku osebe, ki posedujejo na desetine ali več kot sto milijard hotele imeti denar v fizični obliki, bi takšno dejanje ne samo zamajalo svetovni denarni trg, ampak bi preprosto povedano - v trenutku razpadel.

Sedaj znani denar ne bi imel nikakršne vrednosti, ne glede na uporabno količino, ker bi postal nepomemben, saj ga ni toliko, da bi ga dobili vsi ter z njim še naprej upravljali do sedaj znane načine trgovanja, torej bi postal ne glede na količino - nekoristen.

Edina rešitev v svetu bo tako v uvedbi digitalnega denarja, katerega ne bo mogel nihče zahtevati v fizični obliki, ker ga bo dovolj, pa naj bo to kripto valuta ali danes znana valuta v takšni obliki, katerega bodo sprejeli vsi in bo postal splošen svetovno sprejet denarni sistem trgovanja.

V tem primeru je recimo za PI povsem vseeno, koliko bo vreden in koliko ga bodo imeli uporabniki, saj bo vse poleg ostalih kripto in drugih valut, plačljivo z njim, kot bo tudi z njim plačljiva nabava vseh dobrin, pa naj bo to industrijsko, kmetijsko, trgovsko ali kakršnokoli že dobro.

Spremembe so že dogajajo, čeprav še niso vsem vidne, države in banke se pripravljajo na spremembe, zato ostanite v tem, kar sedaj počnete s PI projektom in ne belite si glave o njegovi vrednosti. Če boste z vsemi pridobljenimi PI do takrat, ko postane plačilno sredstvo, mogli trgovati, bo povsem vseeno, kakšna bo njegova vrednost, kupili z njim kilogram hrane, ali pa prevozno sredstvo, saj za njegovo pridobivanje namreč niste plačali niti centa.

Morda se bo komu zdelo to pisanje fantaziranje, ampak naj povem, da je bil pred 40-imi leti tudi danes povsem običajna stvar, mobilni telefon, čista fantazija.

Reply
Posts: 37
(@asling)
Member
Joined: 4 leta ago

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je pred časom dejala, da bo sprostitev digitalnega evra trajala še vsaj štiri leta. Recimo, da bo tako.

Odločitev o digitalnem evru bo sprejeta v naslednjih nekaj mesecih, je dejala, toda dejansko sprostitev takšne valute bi lahko trajalo leta. Kajti za takšno spremembo je povsem možno, da bo celoten postopek - bodimo realni pri tem - trajal najmanj štiri leta in povsem možno je, da bo trajal še dlje časa, vendar je Legardova izrazila upanje, da ga bodo uspeli realizirati v štirih letih, ker gre tu za temeljito spremembo sedanjega plačilnega sistema.

V primeru, da bodo evropski zakonodajalci dali zeleno luč za spremembo sedanjih plačilnih potekov se bo šele začel postopek na razvoju te nove tehnologije. Pri vsem tem je bistveno, da bodo to spremembo storili pravilno, saj je ECB dolžna prebivalcem EU, da se bodo počutili pri tej spremembi varno glede njihovih denarnih sredstev in da bodo imeli v rokah digitalni denar, za katero vrednost odgovarja in podpira centralna banka posamezne države.

Mnenje ECB je, da bi dopolnilni digitalni denar bil sposoben ustvarjati nova delovna mesta in tako rešiti vedno višjo brezposelnost v EU glede na to, v kakšni gospodarski krizi se je znašla zaradi pandemije virusa covid-19. Zato jim za vsak poskus imeti kontrolo nad vsem denarjem pride še kako prav izgovor na trenutno svetovno zdravstveno stanje.

Toda današnje stanje svetovnega načina plačevanja kaže, da ECB z uvedbo digitalnega evra zaostaja za drugimi, saj je Ljudska banka Kitajske, precej pred vsemi - oktobra lansko leto je poravnala za več kot tri milijarde plačil v digitalnih juanih! Tudi zaradi tega je pred dnevi vse svoje premoženje samo v dveh dnevih izgubil eden najbogatejših zemljanov, Bill Hwang.

ECB in ameriška centralna banka vstopajo v ta novi sistem vsaj navidezno bolj previdno, potem ko je predsednik Zveznih ameriških denarnih rezerv dejal, da ameriška centralna banka ne hiti s tem novim sistemom in da o tem ne bo dala zelene luči pri odločitvi skupaj z ECB.

Lagardova je ob tej izjavi poudarila, da bo ECB sprejela odločitev po analizi odzivov javnega posvetovanja o tej zadevi tudi brez odločitve ameriške centralne banke in izključno z odločitvijo centralnih bank evropske unije. Dejala je, da se morajo tako svetovne kot evropske banke zavedati, da s tem uvajanjem ne bodo zlomili nobenega sedanjega sistema, ampak da ga bodo izboljšali.

V čigavo korist?

Znano je, da Legardova ni naklonjena novim decentraliziranim kripto valutam, saj je januarja letos izjavila, da je sedanja najdražja kripto valuta predvsem špekulativno sredstvo, ki je vključeno v dejavnost nekontroliranega pranja denarja, katerega je potrebno urediti.

Kaj to pomeni?

To, da se vse banke na svetu bojijo uvedbe kripto valut kot plačilnega sredstva, ker se zavedajo, da bodo z njihovo uveljavo v plačilnem prometu, izgubili nadzor nad transakcijami ter s tem tudi kontrolo nad sredstvi vseh prebivalcev planeta.

Kar pomeni, da če to ne sprejmejo, pomeni propad sedanjih bančnih sistemov, če ne bodo ukrepali s tem, da bodo digitalni denar uveljavili kot pendant sedanjemu fiat denarju, saj se dobro zavedajo, da sedanjega denarja, izraženega v papirni obliki, ni moč v celoti kontrolirati.

Da poenostavim - koliko imate shranjenega sedanjega denarja, recimo doma in ne v banki, ne ve, razen vas, nihče.

Z uvedbo digitalnega denarja, pa ta možnost odpade, saj ne bo v papirni ampak v digitalni obliki. Digitalni denar, pa ne bo mogel biti shranjen "v nogavici" ampak samo na računih. V bankah. Pod kontrolo.

Del te strategije so tudi nekateri, ne samo naši vladni ukrepi, da se ta shranjen denar porabi za preživetje določenih posameznikov, kateri so večinoma delali z gotovino.

Zato se ne čudite preveč, če gostilne, restavracije, kavarne in podobne gostinske ter druge servisne dejavnosti niso odprte. To ni boj proti virusu, temveč prisila, da se privarčevani fiat denar posameznikov, porabi in da se lažje uvede digitalno plačilno sredstvo.

Seveda to ne pomeni, da je PI nesmiseln, ampak pomeni, da boste z njim, ko bo vpeljan v plačilni sistem, z njim mogli razpolagati samo vi, ne banke, z uvedbo digitalnega evra.

Upam, da vam ta članek pomaga pri tem, da ga pridobivajte še naprej, povabite nove v PI skupnost in jim razložite, kaj je bistvo PI.

Pozabite na poskuse nekaterih, ki govorijo in pišejo, da PI nima smisla in da je samo zavajanje.

Reply
Posts: 37
(@asling)
Member
Joined: 4 leta ago

Ta zapis objavljam zato, ker se je v klepetalniku pojavilo vprašanje glede valute z imenom "Pi Futures" in nekakšno pobožno željo, če kdo ve kaj več od nje, češ, da je menda celo povezana z našo PI skupnostjo.

Ker se v klepetalniku ne sme objavljati objav kot bo ta, bom o tej valuti nekaj malega napisal tu z namenom, da ne bo med pionirji nastal dvom o tem, kaj je pravi PI sistem v katerega so vključeni in kaj ni.

"Pi Futures" je - na hitro in preprosto povedano - nov token označen kot ERC20 katerega naj bi ga mogli zamenjati za običajen, fiat denar, ter da je z njim možno tudi trgovati, kar naj bi bilo bolj profitabilno kot čakanje, kdaj bo nam znani PI dobil vrednost.

Kot prvo se postavlja vprašanje imena njihovega kovanca, kajti če je "nov" zakaj so uporabili znano ime PI?

A to niti ni tako bistveno kot to, kako nastane nova valuta, kar ni niti malo preprosto.

V primeru, da tvorci nove valute ne premorejo lastnih programskih algoritmov za njeno ustvarjanje, morajo sodelovati z eno od takšnih, katera že ima vrednost, zato morajo k novi valuti privabiti z obljubami o hitrem zaslužku in varnosti naložbe, veliko število vlagateljev s čigar denarjem - kateri mimogrede, ni njihov, a tudi ni več od vlagateljev - bodo financirali pridobivanje nove valute.

Torej v resnici ne ustvarjajo povsem novo kripto valuto, temveč gradijo svoj žeton na drugem, že znanem žetonu, a za pridobivanje vlagateljev uporabljajo znano ime, v našem primeru PI.

PI Network pa za njegovo pridobivanje od članov PI skupnosti ne zahteva nikakršnega denarnega vložka in čeprav "Pi Futures" deluje v blokovni verižni verigi morajo tisti, kateri ga bodo želeli uporabljati, v ta razvoj vlagati svoja sredstva in ne morejo pridobivati količine brezplačno, kot je to možno s PI Network-om. Že tu je razlika med njima več kot samo velika.

Trdijo namreč, da niso nastali iz nič, ampak na temeljih že obstoječih dosežkih mreže Pi Network, kar lahko smatramo kot navadno krajo algoritmov za njihovo delovanje, saj PI Network z njimi nima uradno ničesar in ni povezan z niti eno organizacijo katera bi trgovala s katerimikoli finančnimi instrumenti, saj prodaja nam znanih PI za zdaj še ni dovoljena.

Vsak pristop k tem ponudnikom kateri ponujajo in obljubljajo trgovanje s PI valuto je nepooblaščena in lahko povzroči izgubo denarja ali osebnih podatkov, kajti ne smete pozabiti, da je za ustvarjanje nove kripto valute ter za ustvarjanje njene prave vrednosti potreben čas, obljuba hitro pridobljenega denarja pa je ponavadi prevara.

Zato se - jasno, po lastni volji in odločitvi - izogibajte takšnim ponudnikom hitrega bogatenja in njihovim obljubam, če ne želite ostati brez denarja.

PI Network je edini legitimni tvorec PI katerega poznamo, je inovativen in kar je še pomembnejše, čeprav je še vedno v fazi razvoja, bo odlična digitalna valuta z odličnim razmerjem med tveganjem in koristnostjo, ko bo potrjena njena vrednost.

Še na nekaj bi opozoril vse, ki navkljub vsemu verjamejo vse tistim, kateri ponujajo nove kripto valute s podobnim imenom PI, za katerim stojijo znani tvorci, brez obljub po bogatenju in z ničelnim tveganjem, saj v PI niste vložili niti centa.

Namreč nikjer pri raznih obljubah o hitrem bogatenju ne gre zanemariti dejstva, da pri nobeni investiciji ni zagotovila o donosih in varnosti v takšno naložbo. To velja za vse denarne investicije, tu tudi država ne zagotavlja varnosti.

Morda se kdo spomni, kako je neka slovenska banka leta 2007 izdala delnice, da bi povečala osnovni kapital za 870 milijonov evrov? Ne?

No, to je bila Nova KBM, ki je izdala delnice, ki so leta 2013 prešle v izključno last banke, delnice obstoječih delničarjev pa so se razvrednotile saj je vrednost le-te padla iz 27€ na nič, kar so povezovali s stroški in po ugotovitvi napak so takšno odločitev sprejeli po odloku Banke Slovenije.

To je bil črn dan za 99.918 imetnikov bančnih delnic NKBM, več kot dva tisočim lastnikom podrejenih (subordinarnih) obveznic, ter za več kot 500.000 prebivalcev Slovenije, ki so varčevali v raznih pokojninskih družbah, družbah za upravljanje in zavarovalnicah.

Čeprav je za vloge v te delnice dala obvezo varovanja država, delničarji niso mogli nič, ker je odredba prišla s strani komisije, katero je k nam poslala ECB katera je ugotovila, da so denar za prestrukturiranje nekaterih bank pri nas, že preje odobrili s strani EU.

Čisto resno - če so celo državna zagotovila nezanesljiva, mislite da so zanesljive obljube tistih, ki zatrjujejo, da se s PI da trgovati, menjati za fiat denar in ne vem kaj še vse?

Reply
Posts: 37
(@asling)
Member
Joined: 4 leta ago

po občasnem prebiranju klepetalnika vidim, da se vsebinsko izboljšuje, po drugi strani pa opažam, da se v PI skupnost prijavljajo odrasli, kateri potem pišejo, da so mladoletni.

ne vem, zakaj nekateri še vedno mislijo, da ostajajo neopazni ter da se lahko norčujejo kot se jim zdi.

pogosto sem napisal, da bodite previdni pri svojih objavah, ker so vse, od prve do zadnje objave vsakega posameznika zabeležene in kdor misli, da se lahko igra z našo potrpežljivostjo, se hudo moti.

prispevki ostalih pionirjev, kateri pomagajo z odgovori članom PI skupnosti so dobrodošli, vendar naprošam, da naj se posamezni odgovori nanašajo na področja katere posameznik obvladuje.

tudi neposredno naslovljene prošnje na moderatorje za pomoč - veliko pionirjev ve dovolj o PI projektu, da vam lahko odgovori, moderatorji imajo tudi druga opravila, ne samo ta, da ves dan gledajo v chat.

oni delujejo na širšem področju kot je samo slovenski klepetalnik, zato postavljajte vprašanja splošno in počakajte na odgovor.

ne obnašajte se kot nestrpen gost, ki ne dobi kavice v minuti potem, ko je dal naročilo.

opozorila, naslovljena na posameznika glede nepravilnosti, prosim vzemite resno, ker ignoriranje sporočil ne vodi drugam kot v to, da se onemogoči opozorjenemu objavljanje v klepetalniku. povsem možno je, da bo dobil prepoved tudi v vseh drugih PI klepetalnicah.

opaženo je tudi, da posamezniki objavljajo na mestih, katera niso namenjena splošnim vprašanjem glede PI Network, ampak so namenjena osebam, katere tam objavljajo v dobro vseh pionirjev.

tamkajšnje objave se brišejo in vsak, ki tam nepooblaščeno objavlja, se igra z možnostjo blokiranja za vse čase, dokler bo PI skupnost obstajala.

malce v razmislek - prosim vse, preberite najprej dostopno gradivo glede PI in šele potem, v primeru, če res kaj ne razumete, tedaj vprašajte.

ne bom nikomur solil pameti ampak - a niste hodili v nobene šole? ste kar naprej spraševali svoje učitelje kako in kaj? nikoli ne uporabljate dane možnosti, da se lahko učite in ko znate, da lahko pomagate drugim?

bodite takšen član PI skupnosti kot želimo vsi, ki verjamemo v projekt, ne glede na to, kakšna bo vrednost pridobljenih PI in ne vnašajte nemira med tiste, ki so začetniki in verjamejo v to, v kar večina nas verjame. lp

 

očitno nekateri še vedno mislijo, da smejo početi vse, kar jim pade na misel, ne glede na opozorila, ki so namenjena zato, da bo ta klepetalnik za pomoč, ne da postane vsesplošna čvekarska možnost objavljanja karkoli, kar se komurkoli zazdi.

do sedaj smo bili več kot strpni, verjemite, ne bomo več.

ne gre tako in ne bo več šlo tako.

brisano bo še predno boste pomislili, da bo kdorkoli prebral vašo nebulozo.

zdaj pa res - gre zares. lp

Reply
Page 7 / 9